18
Maj
2022

Ayurveda – najstarejša znanost o življenju, ki pozna povezavo med telesom, umom in duhom

Ayurveda vam je morda kot beseda znana, saj jo neredko slišite. Po drugi strani pa mogoče ne veste, kaj pravzaprav označuje. Gre za najstarejšo znanost o življenju, ki pozna povezavo med našim telesom, umom ter duhom. Izhaja iz Indije, njena globoka spoznanja pa poznajo ljudje po vsem svetu.

Ayurveda še zdaleč ne deluje samo kurativno, temveč tudi preventivno. Usmerja nas k ustreznemu in individualnemu izboru načinov, s katerimi lahko zelo dobro poskrbimo za svoje zdravje.

Kaj pomeni beseda ayurveda

Izraz ayurveda izhaja iz sanskrta. Sestavljen je iz dveh besed, ki ju prevedemo življenje in znanje ali znanost. V prevodu torej izraz pomeni veda ali znanost o življenju. Njeni prvi zapisi izhajajo že iz časa 5000 let pred našim štetjem, torej je veda izjemno stara.

Sicer pa zgodba o nastanku te vede precej bolj spominja na pravljico kot pa kakšen zgodovinski zapis. Prva literatura na to vedo se je torej pojavila v indijskem vedskem obdobju. Temelji pa na tako imenovani Atharvavedi. To je samo ena od vedskih knjig, obsežnih spisov, ki vsebujejo izjemno praktične napotke za življenje. Osnovna načela ayurvede pa skozi zgodovino oziroma tisočletja ostajajo povsem enaka. Temeljijo namreč na univerzalnih zakonih.

ayurveda v thermani laško
Izraz ayurveda izhaja iz sanskrta.

Ko se zavest preoblikuje v materijo

Ayurveda deluje na nivoju, ko se zavest pretvori v materijo. To pomeni, da je veliko več kot pa samo masaža ali neka primerna dieta. Je celostno znanje o življenju, obenem pa je najstarejša pa tudi daleč najbolj dovršena oblika naravne medicine. Priznana je tudi s strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Pogosto se vprašamo, ali lahko ayurvedo primerjamo z našo šolsko medicino. Razlika je predvsem v samem pristopu. Zahodna medicina materijo postavlja na prvo mesto, medtem ko je zavest sekundarna. Pri ayurvedi pa je vrsti red seveda ravno obraten. Po mnenju ajurvedskih zdravnikov se prav vsaka telesna sprememba najprej začne v naši zavesti, nato pa se pokaže še na fizičnem nivoju.

Osredotočanje na zdravje

V primerjavi z našo medicino se ajurveda osredotoča na zdravje ter ne na bolezen. Osredotoča se torej na mehanizme, ki pomagajo krepiti naše zdravje. Lahko rečemo, da je ravno ayurveda za nas lahko izjemno koristen pripomoček za bolj hitro in zgodnje odkrivanje bolezni.

YouTube video
V primerjavi z našo medicino se ajurveda osredotoča na zdravje.

Wellness – še eden od koristnih pripomočkov za naše zdravje

Veste, kaj je wellness? Skoraj zagotovo. Nekateri ga definirajo tudi v obliki misli: Živeti zdravo in pri tem neizmerno uživati. Lahko rečemo, da gre za celoviti koncept zdravja ali pa za življenje, ki vključuje zdravo gibanje oziroma trening, prehrano, sproščanje, obvladovanje stresa, poduhovljenost in ne nazadnje še odlično počutje.

Wellness lahko naše telo pripelje do blagostanja in izjemno dobrega počutja. Prav tako tudi našega duha. Posledično smo srečni, zadovoljni in lepi. Veliko strokovnjakov se že strinja s tem, da naše zdravje še zdaleč ni odvisno samo od tradicionalne medicine, temveč tudi od zdravega načina življenja. Del tega pa je seveda tudi wellness.

Komu se wellness še posebej priporoča

V resnici je wellness dobrodošel za vse – za mlade, zrele, uspešne ljudi, za ambiciozne, ženske v srednjih letih, starostnike na oddihu, poslovne goste, mlade pare, rekreativce. Skratka za vse osebe, ki se navdušujejo nad športnimi aktivnostmi v kombinaciji s sprostitvenimi programi.

In kaj pravzaprav wellness ponuja? Gre torej za celovit program za zdravje, rehabilitacijo in sprostitev. Sestavljajo ga štirje poglavitni elementi. To so telesna aktivnost, zdrava prehrana, duhovna aktivnost in osebna relaksacija. Vse omenjene elemente wellness centri ponujajo na enem mestu. To so v obliki masaž, kopeli, rekreacij, razgibavanj, relaksacij, sprostitev, lepotnih programov oziroma tretmajev.

Celovit program za zdravje, rehabilitacijo in sprostitev.

Vabljeni v hotel Thermana Laško

Ob vsem omenjenem vas je verjetno zamikalo, da bi tudi sami več naredili na področju svojega zdravja. V resnici vam je wellness precej bolj pri roki, kot si morda mislite sami. Pri nas so namreč na voljo številne storitve, ki vključujejo tudi takšne programe. Odlično mesto, kjer boste našli vse na enem mestu, pa je na primer hotel Thermana Laško.

Če za hotel Thermana Laško slišite prvič, je najbolje, da celotno ponudbo preverite kar na spletu. Presenečeni boste, kaj vam ponudnik omogoča. Tja se lahko odpravite le za kakšen dan ali ob koncu tedna, seveda lahko tudi za bistveno daljši čas. Najpomembneje pa je, da se boste čim bolj sprostili in nazaj domov vrnili polni energije ter dobrega počutja.

Članki iz iste kategorije:

Share