25
Mar
2021

Ultrazvok: vsestransko uporabna diagnostična preiskava

Zaradi svoje neinvazivnosti in neškodljivosti velja ultrazvok k za eno najuporabnejših preiskav pri diagnostiki različnih bolezni organov in drugih sprememb na mehkih tkivih telesa, naj gre za preiskave trebušne votline in organov ali preglede mišičnih struktur in vezi. Je razmeroma hitra metoda, ki od bolnika razen v specifičnih primerih ne terja veliko časa, niti predpriprav, zaradi njegove neškodljivosti pa ga lahko izvajamo pogosteje kot druge preiskave. Ker je ultrazvočni pregled povsem varen in neboleč, velja za eno osrednjih preiskav v obdobju nosečnosti in za spremljanje zdravja tako nosečnice kot razvijajočega se ploda, ultrazvočne naprave pa se poleg diagnostike uporabljajo tudi v terapevtske namene.

Kdaj uporabljamo ultrazvočno diagnostiko?

Ultrazvok zdravnikom omogoča pregled številnih telesnih organov. Danes tako poznamo ultrazvok srca, trebuha in trebušnih organov, vratnih žil ter arterij in ven spodnjih okončin, pogosto pa je v uporabi tudi pri pregledu drugih mehkih tkiv, kot so mišice in vezi.

Kardiologi po njem posežejo ob preverjanju delovanja srčnih prekatov in zaklopk, interna medicina se ga poslužuje za določanje prisotnosti izliva krvi v trebušno votlino ali tekočin v predelu osrčnika ter za odkrivanje žolčnih kamnov, v gastroenterologiji pa z njim pregledujemo trebušno slinavko, jetra, ledvice ter vranico. V fiziatriji se poleg diagnostike mišično-skeletnega sistema, kot so preiskave kit, mišic, živcev, vezi in drugih mehkih tkiv, ultrazvok uporablja tudi kot terapija.

Ultrazvočna terapija zoper mišično bolečino in vnetja

Ultrazvočno terapijo najpogosteje uporabljamo z namenom zmanjševanja ali odprave bolečin ter oteklin v različnih delih telesa, od ramen in vratu do hrbtenice. Ker ultrazvok pospešuje procese vnetja in hkrati poveča prekrvavitev, z ultrazvočno terapijo poskrbimo za obnavljanje tkivnih celic na mestu poškodbe ter njihovo regeneracijo. Tovrstna terapija je tako pogosto v uporabi pri rehabilitaciji po različnih poškodbah, fiziatri in fizioterapevti pa se je poslužujejo tudi pri zdravljenju kroničnih revmatoloških ali degeneracijskih bolezni, kot sta denimo artroza in artritis.

ultrazvok
Ultrazvočni pregledi se uporabljajo tako za postavitev diagnoze, kot pri sami rehabilitaciji

Ultrazvok dojk: pravočasno odkritje rakavih sprememb

Ker ga zaradi njegove neškodljivosti lahko uporabljamo pogosteje kot druge diagnostične metode za pregledovanje mehkih tkiv, kot sta denimo magnetna resonanca ali računalniška tomografija, je ultrazvok ena najbolj priporočljivih metod pri odkrivanju raka dojk in spremljanju drugih, potencialno nevarnih sprememb v ženskih prsih.

Četudi ni nadomestilo za redne mamografske preglede, se kot samostojna preiskava priporoča zlasti za ženske pred štiridesetim letom starosti – zaradi večje gostote dojk v tem obdobju je namreč primernejši pregled, ker v gostem tkivu prsi lažje razloči manjše tumorje od žleznih tkiv – pri starejših ženskah pa je priporočljiv kot dopolnilna preiskava k sicer rednim mamografijam.

Članki iz iste kategorije:

Share