25
Mar
2021

Koencim Q10 za srce in ožilje

Koencim Q10 je vitaminom sorodna, življenjsko pomembna učinkovina, ki zaradi svojih številnih koristi za naše zdravje dobiva vse večjo veljavo. Poleg obrambe celičnih struktur pred škodljivimi učinki prostih radikalov je njegova glavna naloga pretvarjanje hrane v telesno energijo – kot tak vpliva na vse presnovne procese v telesu ter na delovanje naših mišic in tkiv. Ker podpira imunski sistem, krepi telesno zmogljivost in učinkuje zoper splošno mišično utrujenost in oslabelost, je koencim Q10 za srce in ožilje ena ključnih učinkovin v boju zoper kardiovaskularna obolenja.

Sardele, jetra, ledvice … ali prehransko dopolnilo?

Koencim Q10, znan tudi pod imenom ubikinon, v svoje telo lahko v zadostnih količinah vnesemo zgolj z uravnoteženo, predvsem pa raznovrstno prehrano. Največ ga vsebujejo meso, zlasti organi kot so jetra in ledvice, bolj mastne morske ribe (denimo sardele), najdemo pa ga tudi v maslu, rumenjaku, oreščkih ter različnih rastlinskih oljih. Pomembno je vedeti, da koencim Q10 pri višjih temperaturah postane nastabilen, zato ga pri toplotni obdelavi hrane, naj gre za kuhanje ali pečenje, izbrano živilo izgubi v približno petdesetih odstotkih. Za prehranska dopolnila, ki ga vsebujejo, se poleg vegetarijancev in veganov zato vse pogosteje odločajo tudi vsejedi ljudje.

koencim Q10
Ribe veljajo za zelo zdravo prehrano!

Kdaj so potrebe po vitaminih in mineralih povečane?

Veliko večino vitaminov, mineralov in drugih življenjsko pomembnih snovi lahko v svoje telo vnesemo z uravnoteženo in polnovredno prehrano. Kljub temu pa je potreba našega telesa po določenih hranilih in snoveh občasno povečana. Kdaj bi torej koencim Q10 morali v svoje telo vnašati v večjih količinah? Potreba po njem se močno poveča ob večjih telesnih naporih in trajnejšemu izpostavljanju stresu, dodatno jemanje je priporočljivo pri kadilcih in ljudeh, ki uživajo veliko alkohola, ter ob pretežno vegetarijanski in veganski prehrani, po njem pa naj bi posegli zlasti srčni bolniki in starejši – pozitiven učinek, ki ga ima koencim Q10 za srce in ožilje, je namreč vse prej kot zanemarljiv.

koencim Q10
Koencim Q10 se najde tudi v določenih vrstah hrane.

Koencim Q10: znaki njegovega pomanjkanja

Četudi mlad, zdrav človek do približno tridesetega leta potrebe po ubikinonu lahko pokrije z uravnoteženo in raznoliko prehrano ter zdravim načinom življenja, do njegovega pomanjkanja neredko pride tudi med mlajšimi – vzroka sta praviloma nezdrav življenjski slog in neuravnotežena prehrana, pogosto pa je pomanjkanje povezano tudi z določenimi boleznimi in obolenji ali ob dolgotrajnemu jemanju zdravil. Njegovo pomanjkanje najpogosteje občutimo kot nepojasnjeno splošno utrujenost in pomanjkanje energije, bolečine v mišicah, ki niso povezane s telesno dejavnostjo, neredko pa je nizka raven ubikinona povezana tudi s slabšim psihičnim in čustvenim počutjem, depresijo in anksioznostjo.

Članki iz iste kategorije:

Share