04
Mar
2021

Lasersko odstranjevanje bradavic

Bradavice so dokaj pogost pojav na koži. Pri tem zlasti mislimo na navadne bradavice. Pojavijo se zlasti pri mlajših generaciji. Vzrok za nastanek je okužba kože s HPV – humani papiloma virus. Takšne bradavice praviloma niso nevarne in navadno ljudem povzročajo le estetsko težavo. Če se pojavijo na primer na podplatih, so možne tudi bolečine. Na voljo je odstranjevanje bradavic z laserjem, in sicer po več metodah. Med najbolj priljubljene metode zagotovo sodi lasersko odstranjevanje bradavic.

Sicer pa se navadna vrsta bradavic kaže kot majhna, trda, izbočena ter hrapava kožna tvorba. Najpogosteje se navadne bradavice pojavijo na rokah, stopalih, praviloma pa torej ne povzročajo posebnih težav. Če so prisotne na rokah, je možno, da osebo ovirajo pri delu. Tudi v tem primeru je zelo dobrodošlo odstranjevanje.

Vzroki za nastanek bradavic

Virusna vrsta bradavic torej nastane zaradi okužbe kože s HPV. Okužba se prenaša direktno s stikom z obolelo osebo, lahko tudi preko okuženega predmeta. Verjetnost za okužbo je toliko večja in verjetnejša, če je koža poškodovana. Virusi namreč tako veliko lažje prodrejo v samo telo.

Če so bradavice prisotne na prstih rok, lahko obolela oseba okužbo dokaj hitro prenese še na druge dele svojega telesa.

Zdravljenje bradavic

Omenili smo, da se bradavice predvsem pojavljajo pri mlajši generaciji. Le redkokdaj pa torej povzročajo večje težave. Težava je morda le estetske narave. Pri pacientu bradavica lahko povzroča tudi občutek nelagodja ali pa celo sramu. Lasersko odstranjevanje bradavic je zato še toliko bolj dobrodošla rešitev.

Strokovno zdravljenje bradavic se vsekakor zelo priporoča, kljub temu da pri večini obolelih bradavice v nekaj letih povsem spontano izginejo. Z zdravljenjem se namreč učinkovito omeji nadaljnji razsoj ter prenos okužbe. Najpogostejše vrste zdravljenja bradavic so površinsko zdravljenje s kislinami, zdravljenje z elektrokoagulacijo, kirurški izrez.

Trajna rešitev za odstranjevanje bradavic

Lasersko odstranjevanje bradavic je prav tako zelo zaželena metoda, saj v večini primerov učinkovito poskrbi za trajno rešitev pred bradavicami.

Članki iz iste kategorije:

Share