14
Dec
2022

Profesionalno beljenje zob ne pušča poškodb

Vsak med nami si želi lepo oblikovanih zob ter lepega, zdravega nasmeha. In četudi so naši zobje v določenem obdobju povsem zdravi, se pogosto pripeti, da nismo povsem zadovoljni z barvnim odtenkom. Zobje z leti lahko postanejo precej neprivlačne barve. Še posebej pri tistih, ki popijejo nekoliko več kave, pravega časa ali pokadijo nekaj cigaret na dan. A tudi za slednje obstajajo učinkovite rešitve. Med njimi je na primer beljenje zob, in to ne kakršno koli, temveč profesionalno.

Že res, da postopek beljenja zob lahko opravimo kar sami doma. Na trgu so nam namreč dostopni številni pripomočki za takšno storitev. Kljub temu pa domače tovrstno opravilo s strani strokovnjakov še zdaleč ni priporočljivo. V prvi vrsti zato, ker ni nujno, da so kupljeni izdelki za beljenje zob sploh dovolj kakovostni. Vprašanje pa je tudi, ali bi takšno delo lahko zmogli dovolj učinkovito opraviti sami.

Poškodba zob zaradi beljenja

Zagotovo ste že kdaj kje slišali, da so si ljudje z beljenjem zobe poškodovali, zato za takšno storitev niti ne želite slišati. Zavedati pa se morate, da v tem primeru beljenje zob ni bilo izvajano pod okriljem profesionalnih mojstrov. Dejstvo je, da profesionalna tovrstna storitev nikakor nima negativnega vpliva na strukturo naših zob.

postopek beljenja zob prepustite profesionalcem
Če si želite lepih belih zob je najboljše, da postopek beljenja zob prepustite profesionalcem na tem področju.

Ob tem nam hodi na misel vprašanje, ali nam strokovnjaki lahko poleg zob pobelijo tudi prevleke, bele plombe ter luske. Odgovor je nikalen. Tega se ne da pobeliti. Pobelijo se torej lahko samo naravni, nedotaknjeni zobje. V primeru, kjer je na zobeh prisotnih več prevlek ali zalivk, je zobna oskrba z dodatnimi prevlekami in luskami precej bolj priporočljiva.

Obstojnost beljenja zob

Sami rezultati oziroma učinki, ki jih prinaša beljenje zob, praviloma trajajo nekje med dvema do pet let. Slednje je zlasti odvisno od naših prehranjevalnih navad. Za najboljše rezultate profesionalci priporočajo kar se da temeljito domačo ustno ter zobno higieno. Prav tako se priporočajo redne vsaj polletne preglede pri zobarju in opuščanje nezdravih navad, kot je denimo kajenje. Pametno se je izogibati še močno pigmentirani prehrani – rdečemu vinu, zelenemu čaju ter kavi.

postopek beljenja zob
Učinki, ki jih prinaša postopek beljenja zob, praviloma trajajo nekje med dvema do pet let.

Odlična novica je ta, da je beljenje zob povsem neboleč postopek. Kljub temu je treba omeniti, da nekateri pacienti prehodno občutijo preobčutljivost zob, in sicer dan po nošenju belilnih folij.

Katere estetske storitve nam poleg beljenja lahko še ponudi zobozdravnik?

Čeprav zobozdravnik ni ravno oseba, ki jo radi obiskujemo, pa nam pogosto ponuja učinkovite rešitve za lajšanje življenja na sploh. Posebna kategorija storitev so estetske zobozdravstvene storitve, kamor sodi beljenje zob. Številni zobarji pa nam lahko ponudijo še druge tovrstne storitve, kot so na primer:

  • digitalno načrtovanje,
  • zobne luske,
  • nevidni aparat.

Za zobne oziroma porcelanaste luske je značilno, da predstavljajo le minimalno invazivno storitev. Slednja lahko precej učinkovito izboljša obliko, barvo pa tudi samo harmonijo zob. Če si na primer pacient zaželi imeti bolj svetel, uravnotežen ali pa samo preprosto drugačen nasmeh, so zobne luske zagotovo odlična rešitev. Slednje vam bo povedal oziroma svetoval tudi vsak zobar.

Kljub temu da so luske iz porcelana izjemno tanke, pa so zelo obstojne – zlasti zaradi močne vezave na zobno sklenino. Predstavljajo eno od daleč najbolj obstojnih zobozdravstvenih rešitev.

Nevidni zobni aparati

Čeprav niste ravno najmlajši, vam lahko osebni zobozdravnik priporoča namestitev zobnega aparata. Če je nekoč veljalo, da so aparati za zobe predvsem domena mlajših, dandanes takšen zobni pripomoček v ustih nosi veliko odraslih oseb. A ne kar katerega koli. Med najbolj priljubljenimi je tako imenovani nevidni zobni aparat ali invisalign.

Osebni zobozdravnik priporoča namestitev zobnega aparata invisalign
Osebni zobozdravnik priporoča namestitev zobnega aparata. Med najbolj priljubljenimi je tako imenovani nevidni zobni aparat ali invisalign.

Pred začetkom zdravljenja oziroma terapije z zobnim aparatom se morata zobozdravnik in pacient temeljito pogovoriti in na podlagi pogovora ugotoviti, če je pacient sploh primeren kandidat za nošenje aparata. Prav tako je potrebna ugotovitev, kakšne so predvidene možnosti za zdravljenje.

Splošno zobozdravstvo

Zobozdravstvena ustanova vam še zdaleč ne ponuja samo estetskih storitev. Prednjači zlasti splošno zobozdravstvo, ki vam ponuja na primer:

  • zdravljenje TMS,
  • ortodontijo,
  • parodontologijo,
  • oralno kirurgijo.
YouTube video
Predstavitev izkušnje oralne kirurgije v ordinaciji zobozdravnika dr. Kevina J. McCanna

Oralna kirurgija je posebna zobozdravstvena veja, ki se poleg zob ukvarja še z okolnimi trdimi ter mehkimi tkivi. Na tem področju so najpogostejši tisti posegi, ki zadevajo zobe. S pomočjo posegov se lahko spreminja obliko, položaj ali pa sam volumen oziroma prostornino mehkih tkiv. Prav tako strokovnjak v tem primeru posega v kostno strukturo. Med pomembnejše posege na tem področju sodita tudi implantologija ter odstranjevanje tumorjev ter cist.

Članki iz iste kategorije:

Share