13
Jun
2022

Kdaj se lahko medicinski pripomočki dajejo v promet

Medicinski pripomočki so precej široka kategorija, v katero sodijo številni izdelki. Verjetno katerega izmed njih tudi sami uporabljate ali pa ste ga uporabljali v preteklosti. V tem primeru imamo na v mislih izdelke, kot so pas za koleno, ledvični pas, oporni pas in še bi lahko naštevali.

Po drugi strani pa se med medicinske pripomočke uvrščajo tudi nekoliko večji produkti, kot so na primer vozički za invalide ali pa stoli za tuš. Seveda pa se vsi tovrstni izdelki ne morejo kar tako dajati v promet oziroma na prodajne police. V promet oziroma v uporabo se medicinski pripomočki torej lahko dajejo le, če ne ogrožajo zdravja in varnosti uporabnikov. Prav tako morajo biti primerno izdelani, nameščeni ter vzdrževani in uporabljeni v skladu z namenom uporabe.

Izdelki, ki so vpisani v register medicinskih pripomočkov

Pri nas se lahko prodajajo samo tisti medicinski pripomočki, ki so vpisani v register medicinskih pripomočkov, in sicer v skladu z dodatkom določenega pravilnika. Samo v izjemnih primerih pa se lahko prodajajo medicinski pripomočki, ki torej niso vpisani v register. Seveda mora biti to potrebno za varovanje javnega zdravja.

Tudi na sejmih in razstavah so lahko razstavljeni medicinski pripomočki, ki niso v skladu s pravilnikom, a morajo biti na vidnem mestu označeni z oznako, da njihovo trženje ter dajanje v uporabo ni dovoljeno.

Kaj mora biti nujno navedeno na embalaži medicinskega pripomočka

Na ovojni oziroma na prodajni embalaži vseh medicinskih pripomočkov morajo biti navedeni ime in naslov izdelovalca, podatki o izdelku ter namenu uporabe, za sterilne izdelke beseda sterilizirano, številka serije, rok uporabe, za izdelke za enkratno uporabo besedilo za enkratno uporabo.

V redkih primerih se lahko prodajajo medicinski pripomočki, ki niso vpisani v register.
Na trgu se prodajajo različni medicinski pripomočki, ki ne ogrožajo zdravja in varnosti uporabnikov in morajo biti primerno izdelani, nameščeni ter vzdrževani.

Medicinski izdelki, ki so narejeni po naročilu, morajo na embalaži vsebovati besedilo medicinski pripomoček narejen po naročilu. Na embalaži morajo biti prav tako navedeni še pogoji shranjevanja ali ravnanja, posebna navodila za uporabo, opozorila in previdnostni ukrepi, leto izdelave, metode sterilizacije. Navodila za uporabo morajo biti nujno spisana na kar se da razumljiv način, kar uporabnikom omogoča povsem varno uporabo. Navodila za uporabo morajo vsebovati tudi podatke o učinkovitosti izdelka in o nezaželenih škodljivih učinkih.

Toaletni stol in drugi medicinski pripomočki za lajšanje življenja

Invalidski vozički, bergle, hodulje, toaletni stol s kolesi ali brez njih v kompletu z nočno posodo, povišek za WC školjko, obposteljna mizica za hranjenje, sedež za kopalno kad, sedež za kabino za prhanje in še bi lahko naštevali. Vse omenjeno so torej medicinski pripomočki, ki so bili nekdaj dobrodošli oziroma rezervirani samo za bolnike ter invalide. Dandanes pa jih uporablja vse več starejših ljudi oziroma seniorjev.

Med večje izdelke sodi toaletni stol s kolesi.
Dobrodošli so tudi nekoliko večji produkti, kot so na primer vozički za invalide, toaletni stoli s kolesi ali stoli za tuš.

Takšni pripomočki so torej vse bolj zaželena izbira, ker si tudi starejše osebe želijo biti čim bolj neodvisne in čim več časa samostojno živeti doma. Ravno ti izdelki jim namreč lahko omogočajo to, obenem pa so v izjemno veliko pomoč tudi osebam, ki so bolne, invalidne.

Močno olajšan nočni odhod na stranišče

Skorajda prav vse starejše osebe morajo ponoči iti na stranišče. Če je njihov vid slab, če hodijo s hojco ali z berglami, je najbolje, da ob tem prižgejo luč, ki ne sveti zelo močno. To jim omogoča, da se ne prebudijo povsem. V temi pa bi lahko precej hitro padli in poškodbe bi bile lahko precej hude.

Toaletni stol s kolesi starejšim olajša odhod na stranišče.
Toaletni stol s kolesi starejšim in vsem, ki se težko premikajo, močno olajša odhod na stranišče.

Odličen pripomoček za vse, ki se s težavo premikajo, vendar lahko še sami zmorejo vstati s postelje, je toaletni stol s kolesi ali pa brez njih v kompletu z nočno posodo. Tovrstni stol zdravniki prepisujejo večinoma tistim osebam, ki odklanjajo plenice in lahko še vedno vstanejo ter povsem normalno odvajajo urin in blato. Še bolj preprosto in seveda ceneje pa je to, da imajo ženske ob postelji nočno posodo, moški pa kar račko. Za tiste, ki samo še ležijo, pa so seveda daleč najbolj uporabne plenice.

Kopalniška oprema za onemogle osebe

Dejstvo je, da številni starejši ljudje, ki imajo težave z gibanjem, ne zmorejo več zlesti v kad, prav tako se ne zmorejo več samo oprhati. Tudi standardna stranišča školjka jim je povsem prenizka. V primeru če prenavljamo kopalnico, je njeno opremo zelo pametno prilagoditi tudi svojim starejšim letom.

YouTube video
Toaletni stol s kolesi je primeren za starejše, ki jim je standardna straniščna školjka prenizka. Za lažje in varnejše prhanje pa so na voljo prilagojeni stoli za tuširanje.

Lahko si na primer omislimo prho brez kadi in kabine za prhanje. Na tleh so tako le ploščice, okoli njih pa je nameščena plastična zavesa. Vanjo se boste lahko pripeljali z vozičkom. V njej lahko zasnujete tudi klopco za sedenje. V kabino za prhanje se lahko postavi tudi poseben stol, na katerega sedete, ko se prhate.

Članki iz iste kategorije:

Share