17
Avg
2022

Kaj povzroča slabo počutje in preobremenjenost?

Življenje v modernem svetu izpostavi vsakega posameznika različnim pritiskom, ki povzročajo določeno mero skrbi, bolečine in drugih neželenih občutkov. To je popolnoma normalno, saj se vsak človek drugače čustveno odzove na razne izzive in življenjske spremembe. V nekaterih primerih pa lahko depresija povzroči veliko težav, saj popolnoma ohromi normalno delovanje in življenje določenega posameznika. V takih primerih je najbolje čimprej poiskati pomoč, saj je to najboljši način za pričetek zdravljenja in omejitev čustvene ter materialne škode, ki lahko doleti trpečega človeka.

Klinična depresija je zelo resna bolezen

Veliko raziskav in izmenjav mnenj številnih vodilnih psihologov in psihoterapevtov je bilo opravljenih na temo depresije in če je to dejansko bolezen. Lahko bi rekli, da je bolezen, vendar je v resnici odziv čustvenega del uma na določeno ali več življenjskih situacij. Klinična depresija se šteje za resno bolezen, ki močno zavira življenje trpeče osebe. Pogosto pa je tako, da omenjene bolezni ni vedno najlaže prepoznati. Poleg tega je potrebno upoštevati, da so žalost, slabo počutje in druga čustvena stanja normalni pojavi. Pomagajo nam pri prebolevanju izgube ljudi, ki smo jih imeli radi, zamenjavi službe, selitvi in drugih velikih življenjskih spremembah. Težava nastane, ko je depresija neprestano prisotna zelo dolgo časa in prične resno vplivati na kakovost življenja osebe, ki ji povzroča še dodatno obremenjenost in trpljenje.

Klinična depresija močno zavira življenje trpeče osebe.
Klinična depresija se šteje za resno bolezen, ki močno zavira življenje trpeče osebe.

Glavni povzročitelji depresije

Veliko število dejavnikov lahko povzroči depresijo. Lahko bi rekli, da je od časa do časa občuti vsak posameznik. Po določenem času pa izzveni in se počutimo bolje. Je pa res, da so lahko razlogi za klinično depresijo mnogi, kot so:

 • Fizična, seksualna ali emocionalna zloraba
 • Nezmožnost doseganja različnih pričakovanj v osebnem in poslovnem življenju
 • Smrt v družini ali izguba prijateljev
 • Konflikti s starši, sorodniki ali partnerji
 • Veliki dogodki, ki posamezniku spremenijo ali bodo spremenili življenje, kot so zamenjava službe, selitev in stres, ki ga pri tem posameznik občuti.
 • Resne bolezni
 • Zloraba prepovedanih substanc
 • Izguba prijateljev v tesnem osebnem krogu, občutek zapuščenosti ipd.

Številne raziskave pa so tudi pokazale, da so nekateri ljudje z določeno genetsko dispozicijo bolj dovzetni za razvoj depresije. Načeloma glavnih genov ni mogoče prepoznati, vendar je zelo verjetno, da če je v družini zabeležen pojav depresije, so sorodniki določene družine in potomci bolj dovzetni za razvoj omenjene bolezni.

Zdravljenje depresije

Moderen pristop k zdravljenju depresije poteka skoraj popolnoma brez jemanja zdravil. V večini primerov je dovolj iskren pogovor s psihoterapevtom, ki trpečemu človeku poda svežo perspektivno na določen problem. Dejansko je to, da nas nekdo posluša neverjetno vzpodbudno in razbremenjujoče, ne glede na razlog za razvoj depresije. 

Zdravljenje depresije poteka skoraj popolnoma brez jemanja zdravil, dovolj je pogovor s psihoterapevtom.
Zdravljenje depresije poteka skoraj popolnoma brez jemanja zdravil. Dovolj je iskren pogovor s psihoterapevtom, ki trpečemu človeku poda svežo perspektivno na določen problem.

Pomembno se je zavedati, da je ključen dober in zaupljiv odnos med psihoterapevtom in osebo, ki potrebuje pomoč. Popolne iskrenosti ni moč zagotoviti na prvem srečanju. Odnos med obema osebama se z vsakim srečanjem krepi. Psihoterapevt pa pomaga pacientu razviti nova orodja, ki mu bodo pomagala pri premagovanju mentalnih in drugih ovir, ki mu povzročajo stres, nelagodje in druge negativna čustvena stanja.

Kaj povzroča stres v našem telesu?

Človeško telo je izredno kompleksen stroj, ki so ga znanstveniki šele v zadnjih letih začeli preučevati bolj podrobno. Še dandanes pa ne razumejo vseh elementov delovanja človeškega uma. Izkazalo se je, da je človeški um enako, če ne še bolj zapleten od samih fizičnih procesov, ki skrbijo za pravilno delovanje človeškega telesa. 

Kronični stres je zelo resno stanje.
Občutek kroničnega stresa sčasoma lahko privede do izgorelosti in anksioznosti, kar sta resna mentalna stanja, ki ju ne gre zanemariti.

Vsak posameznik se na svoj način sooča z različnimi izzivi v svojem življenju. Del našega obrambnega sistema je stres, ki je načeloma pozitiven proces v našem telesu in umu. Pomaga nam, da se hitro odločimo v kritičnih situacijah, kar nam lahko reši življenje. Ni pa namenjeno, da ga izkušamo neprestano, saj to močno iztroši ali utrudi naše telo.

Akutni stres

Občutek stresa je zelo normalen pojav. Težava nastane, če smo neprestano ali prehitro pod vplivom stresa, kar nakazuje, da imamo težave. Sčasoma pa lahko privede do izgorelosti in anksioznosti, kar sta resna mentalna stanja, ki ju ne gre zanemariti.

Akutni stres je časovno omejen. Pogost je v situacijah, kot so:

 • Nastop pred občinstvom ljudi
 • Soočenje z nepričakovanimi izzivi
 • Težave na delovnem mestu

Kljub dokaj nedolžni naravi akutnega stres je pomembno vedeti, da lahko tudi povzroči težave, če je pogosto prisoten. Lahko se razvije v kronični stres, depresijo ali druga negativna čustvena stanja.

Kronični stres

Kronični stres pa je veliko bolj resno stanje, saj prične močno vplivati na kakovost življenja posameznika. Sčasoma ima zelo negativne posledice na fizično, mentalno in čustveno zdravje, zato je dobro, če čimprej poiščemo pomoč.

YouTube video
Kako kronični stres škoduje vašemu telesu?

Kronični stres je mogoče prepoznati po sledečih simptomih:

 • Redni glavoboli brez opaznega razloga
 • Težave s spanjem
 • Visok krvni pritisk
 • Težave s prebavo
 • Bolečine v telesu

Anksioznost se tudi lahko razvije, če trpimo za rednim akutnim ali bolj resnim kroničnim stresom. V vsakem primeru pa je najbolje, če obiščemo psihoterapevta, ki nam bo preko pogovora in drugih sredstev pomagal najti rešitev.

Članki iz iste kategorije:

Share