20
Maj
2017

Depresija? Znaki, da potrebujete pomoč

Nekateri življenjski trenutki nas tako prizadenejo in tako spremenijo, da se znajdemo v breznu, iz katerega se je težko izkopati. Razlogi so različni. Lahko gre za smrt ljubljene osebe, za nesprejemanje v družbi vrstnikov in še množico drugih reči. Počutimo se nerazumljeno in se zapiramo vase. Depresija se kaže z najrazličnejšimi znaki, ki opozarjajo, da je potrebno ukrepati in poiskati pomoč.

Depresija je kompleksno stanje, ki ga obravnavamo kot bolezen, kaže pa se skozi množico simptomov na področju čustev, razmišljanja, obnašanja in tudi fizičnih sprememb. Simptomi se pri različnih posameznikih pojavljajo različno, prav tako so različni glede na stopnjo depresije.

Depresija: znaki na čustvenem področju

Kako se najbolj pogosto zazna depresija? Znaki na področju emocionalnih sprememb so lahko precej očitni, ni pa nujno. Pojavljajo se:
– žalost,
anksioznost,
– občutek krivde,
– jeza,
– občutek nemoči in brezupa,
– razdražljivost.

YouTube video

Depresija: znaki na miselnem področju

Depresija se kaže tudi s tem, kako razmišljamo. Pogosti so simptomi:
– samokritika,
– slab spomin in koncentracija,
– neodločnost,
– zmedenost,
– razmišljanje o smrti in samomoru.

Depresija: znaki na vedenjskem področju

Marsikdo opazi, da se prične bližnja oseba obnašati drugače kot prej, vendar je težko vedeti, ali gre zgolj za trenutno žalost in pesimizem, ali za depresijo. Poleg čustvenih in miselnih znakov se depresiji pridružujejo še:
– jok,
– umik pred drugimi,
– zanemarjanje obveznosti,
– spremembe v osebnem videzu,
– počasnejše gibanje,
– nezmožnost sprostitve in umiritve.

Depresija: znaki, ki se kažejo fizično

Kadar trpita psiha in um, se to vedno odraža tudi na telesu – nenazadnje vemo, da je prav telo tisto, ki našim zdravnikom pogosto priča o tem, da se dogaja znotraj nas nekaj nenavadnega. Ko se pojavi depresija, lahko opazimo:
– kronično utrujenost,
– pomanjkanje energije,
nespečnost ali povečano nagnjenost k spanju,
– povečanje ali zmanjšanje telesne teže,
– pomanjkanje motivacije,
– zlorabo nezdravih stvari, na primer alkohola in drog,
– nepojasnjene bolečine.

Zakaj je pomembno, da se s temi znaki depresija čim prej prepozna?

Depresija je ena tistih bolezni, za katero bi lahko rekli, da iz dneva v dan bolj napreduje. Če so prepoznani že prvi znaki, je ukrepanje veliko bolj enostavno in kadar so bližnji pozorni, se je mogoče z depresijo hitro soočiti ter jo tudi hitro odpraviti – dovolj so sprememba okolja, pogovori, terapije pri terapevtu. Ko postane depresija resna in je znakov čim več, pa so ti tudi bolj trdovratni in de delovanje možganov ob njej dejansko toliko spremeni, da ga je potrebno povesti v nasprotno smer s pomočjo zdravil.

Proces ovulacije med menstrualnim ciklom. Celoten ženski menstrualni cikel se vrti okrog tega pravzaprav kar veličastnega dogodka: sprostitve zrelega jajčeca iz jajčnika in začetka njegove poti po jajcevodu v maternico. Preberi več …

Zobobol je pogosto zelo nadležen. Vas zanima, kako si lahko pri zobobolu pomagate sami in kaj je sploh vzrok, da vas boli zob? Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Share