30
Mar
2020

Proces ovulacije med menstrualnim ciklom

Plodnemu delu menstrualnega cikla pravimo tudi ovulacija. Zgodi se takrat, ko se jajčece sprosti iz jajčnikov. Takrat je tudi edini čas, da ga oplodi sperma. Tako je dobro, če poznamo izračun plodnih dni. Tako je tudi lažje načrtovati nosečnost po tednih, saj je točno znan približni datum rojstva. Vse to pa omogoča veliko višjo možnost nosečnosti. Enako znanje pa lahko uporabimo, če želimo preprečiti nosečnost. Delovanje ovulacije je tudi pomembno za diagnozo noseče osebe, saj lahko prek njih prepoznamo različne možne bolezni.

Kdaj pride do ovulacije?

Poznavanje menstrualnega cikla je izredno pomembno, za izračun časa ovulacije. Povprečno se pojavi v 14. dnevu v 28-dnevnem ciklu menstruacije. Seveda pa se moramo zavedati, da to ne velja za vsako žensko. Ovulacija se lahko začne prej, ali pa tudi kasneje. Vsaka ženska ima svoj unikaten cikel, ki se lahko razlikuje za nekaj dni od prej omenjenega povprečja.

Razumevanje sprememb v telesu v nosečnosti po tednih je enako pomembno. Tako se lahko bodoča mama pripravi na primerno oskrbo svojega telesa in še nerojenega otroka. Pri tem je pomembno uživanje kvalitetne hrane, kot tudi izogibanje stresu.

Folikle stimulirajoči hormon pomaga pri dozoritvi jajčeca

Pričetek ovulacije se začne, ko telo sprosti poseben hormon. Imenuje se folikle stimulirajoči hormon. Ta povzroči, da jajčece v jajčnikih dozori. To ni zadnja faza, saj telo sprosti še en pomemben hormon. Temu pa pravimo luteinizirajoči hormon. Ta pa povzroči, da se jajčece sprosti in nadaljuje svojo pot po jajcevodu do maternice. Takrat je tudi najboljši čas, da jajčece oplodi sperme.

Pomembno se je zavedati, da sperma lahko živi v ženskem reproduktivnem traku do 5 dni po spolnem odnosu. Če pride do oploditve, se jajčece pritrdi na steno maternice in se razvije v zarodek. V nasprotnem primeru pa se maternična obloga izloči iz telesa. To pa lahko opazimo kot mesečno perilo, oziroma krvavenje iz danke.

Ovulacija ni enaka menstruaciji

Eden izmed najbolj pogosto zmotnih idej o ovulaciji je, da je enaka menstruaciji. To v nobenem primer ni enak proces, ampak delujeta vzajemno. Ovulacijski cikel povzroči nabiranje dodatnih oblog stene v maternici. To se zgodi zato, ker se telo pripravlja na nosečnost. Če pa sperma ne oplodi jajčeca, pa se vsa obloga izloči prek krvavenja. Pri tem telo proizvaja več hormona z imenom progesteron. Tako se omeji krvavenje in pohitri celjenje.

Menstruacijo pa lahko opazimo, kot krvavenje iz nožnice enkrat mesečno. Temu pa pravimo menstrualni cikel, ko ni prišlo do nosečnosti. Ta proces traja do menopavze oziroma se ne ponavlja med nosečnostjo. Samo krvavenje pa se lahko razteza od 3 do 5 dni.

Spremembe v treh trimesečjih nosečnosti

Sam začetek nosečnosti merimo od prvega spočetja do 12. tedna nosečnosti. Celotno obdobje do rojstva pa se razdeli na 3 obdobja izmed katerih vsako traja tri mesece. Drugo tromesečje tako traja od 13. do 27. tedna. Tretje tromesečje pa se razteza od 28. tedna do rojstva. Razumevanje teh obdobij je ključno za pripravo bodoče mamice na spremembe v telesu po tednih nosečnosti.

YouTube video

Prvo tromesečje

Manjkajoča menstruacija je prvi znak uspešne oploditve. Tako ne pride do ovulacije ali menstruacije, saj se telo pripravlja na nošenje zarodka. Med tem lahko opazimo, da ima nosečnica lahko razne simptome, kot so: utrujenost, spremembe počutja, glavoboli, pridobitev teže, izogibanje in želja po določeni hrani, jutranja slabost z bruhanjem ali brez bruhanja ipd.

Drugo trimesečje

Če izračunamo tedne nosečnosti, se drugo trimesečje začne 13. teden. Ta je občutno lažji od prvega, saj je telo že pripravljeno na nošenje otroka. Jutranja slabost izgine ali pa se občutno zmanjša. So pa opazne druge spremembe v telesu, kot je povečan trebuh. Tako lahko opazimo spremembe na telesu, kot so strije na prsih, trebuhu, stegnih in zadnjici. 

Tretje trimesečje

To je zadnji del nosečnosti do katere je pripeljala uspešna oploditev jajčeca med ovulacijo. Zaradi velikosti razvijajočega se otroka, mama postane težje gibljiva. V nekaterih primerih tudi težje diha, saj teža otroka pritiska na notranje organe. Po rojstvu te težave izginejo in se telo vrne v normalno stanje.

Pri preživljanju tednov nosečnosti je izredno pomembno, da bodoča mama pazi na hrano, ki jo zaužije. Primerna telesna teža je tudi zelo pomembna. Dejstvo je, da se veliko žensk malo poredi med nosečnostjo, kar je normalno. Tako si telo zagotovi dodatna sredstva v primeru pomankanja hrane .Vse to bo vplivalo na razvoj otroka, kar pa je ključnega pomena za zdravje novorojenčka.

Na spletni strani www.vitanoval.si si lahko preberemo mnogo koristnih člankov o nosečnosti. Obenem pa lahko v ponudbi zasledimo prehranske dodatke, ki povečajo možnost zanositve.

Nova modna očala za vsak obraz. Veliko posameznikov danes nosi očala le kot modni dodatek. Seveda pa se vsa očala ne prilegajo vsakomur. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Share