10
Dec
2019

Razlogi za neplodnost pri ženskah in moških

V zadnjih 50 letih je neplodnost vedno večja težava v zahodnem svetu. V Evropi je povprečje rojenih otrok na družino okoli 1.6. To ni dovolj, da se populacija države na dolgi rok ohranja v zdravem ravnovesju. Tako ima težave z neplodnostjo v razvitih državah približno 10% vseh ljudi. To število pa vsako leto narašča zaradi številnih razlogov. Slaba prehrana, stres, predolgo čakanje na nosečnost in vedno težje ekonomske razmere slabo vplivajo na nataliteto katerekoli populacije. Res pa je, da lahko storimo veliko sami, če vzamemo zdravje v svoje roke.

Simptomi neplodnosti

Glavna lastnost neplodnosti pri ženskah je, da ne morejo zanositi. Lahko pa se tudi zgodi, da je opazna zamuda pri menstruaciji. Možno je, da se cikel menstruaciji pri ženskah sploh ne prične, kar je lahko tudi eden izmed simptomov.

YouTube video

Pri moških pa so simptomi kažejo v nezadostni količini ali poškodovani spermi. Opazne so lahko tudi hormonske spremembe, ki se odražajo slabi produkciji sperme in težavah s prostato.

Pri ženskah lahko opazimo težave s plodnostjo po sledečih znakih:

  • Neredni ali odsotni menstrualni cikli
  • Zelo boleče menstruacije
  • Težave z zanositvijo

Vzroki neplodnosti pri moških pa so:

Razlogi za težave z zanositvijo

Kot prej omenjeno, je lahko kriv moški ali ženska, da zanositev ni možna. Dejstvo pa je, da so v povprečju za neplodnost odgovorni moški in ženske v enakem razmerju. Dostikrat se pa tudi zgodi, da imata oba partnerja težave s svojim reprodukcijskim sistemom, kar zahteva bolj celovito zdravljenje.

Neplodnost vedno večja težava v zahodnem svetu.
Vzroki neplodnosti pri ženskah

Pri ženskah so težave z ovulacijo razlog za oteženo zanositev. Brez ovulacije ni možno, da se jajčece oplodi. Velikokrat težave povzroča neuravnovešeno hormonsko stanje z imenom sindrom policističnih jajčnikov. To je tudi glavni razlog za neplodnost pri ženskah. Možno pa je tudi, da do problemov prihaja zaradi:

  • Blokade jajcevodov zaradi vnetij
  • Bolezni maternice
  • Spolne bolezni

Večjo možnost zanositve imajo mlajše ženske

Dandanes je tudi velik razlog za neplodnost povprečna starost ženske, ki želi zanositi. V razvitem svetu je vedno več parov, ki se odločijo imeti otroka pri 35 in več letih. S tem ni nič narobe, vendar je z biološkega pogleda takrat zelo pozno za materinstvo. Starost vpliva na sposobnost uspešne oploditve jajčeca zaradi sledečih razlogov:

  • Ženska ima na zalogi manjše število zdravij jajčec, ki se lahko razvijejo v zarodek
  • Jajčniki izgubijo sposobnost, da uspešno sprostijo jajčeca
  • Slaba kvaliteta jajčec

Pri obeh spolih pa zelo veliko vlogo igra sama prehrana. Izogibanje sladkorju in procesirani hrani lahko odpravi večino vnetij v telesu, kar pozitivno vpliva na reprodukcijske organe. Izogibanje stresu, redna telesna aktivnost in zdrava prehrana so tudi zelo pomembni dejavniki. 

Odlične članke in vrhunska prehranska dopolnila, ki nam pomagajo z neplodnostjo, pa lahko najdemo na spletni strani www.vitanoval.com. V dosti primerih potrebujemo samo malo izboljšati našo prehrano, da lahko uspešno spočnemo otroka.

Članki iz iste kategorije:

Share