29
Jan
2020

Ali tudi vi ponoči smrčite?

Smrčanje je ena najpogostejših težav, s katero se sooča res veliko ljudi. Nekateri smrčijo le občasno, drugi pa praktično vsako noč. Poleg tega nekateri smrčijo res zelo glasno. Tako zelo glasno, da s tem motijo tudi svojega partnerja ali partnerko, ki spi v isti sobi, v mnogih primerih pa smrčanje odmeva tudi skozi stene. Nemalokrat se zgodi, da s tem prebudijo celo sami sebe oziroma imajo zaradi smrčanja veliko rahlejši spanec in si zaradi nenehnega hrupa nikakor ne morejo dobro odpočiti.

Je smrčanje resna težava?

Smrčanje je znak, da v spanju prihaja do težav z dihanjem oziroma oviranega dihanja. To je lahko znak resnih zdravstvenih težav, lahko pa gre tudi samo za manjšo težavo, ki jo povzročajo različni vzroki.

Smrčanje je znak, da v spanju prihaja do težav z dihanjem oziroma oviranega dihanja
Brez smrčanja do mirnejšega in kvalitetnejšega spanca

Vzrok je lahko tudi le prehoden, kot je recimo prehlad, zaradi katerega imate zamašen nos. Če je smrčanje zelo močno in imate tudi druge težave z dihanjem, se vsekakor splača obiskati zdravnika. Ta vam bo morda lahko dal tudi kakšen nasvet, kako omiliti smrčanje, da boste ponoči bolje spali in lažje dihali. 

Spanje na hrbtu ni priporočljivo

Najbolj preprost ukrep, da odpravite smrčanje, je zagotovo ta, da prenehate spati na hrbtu. Veliko ljudi, ki ponoči smrčijo, namreč spi na hrbtu. Če ste med njimi tudi vi, poskušajte spremeniti svoj spalni položaj.

YouTube video
Kako ustaviti smrčanje

Morda boste s tem odpravili ali vsaj malo omilili nočno smrčanje. Marsikdo tudi bolj močno smrči, ko spi na enem boku, kot če spi obrnjen v drugo smer, zato velja preizkušati različne spalne položaje in tako ugotoviti, ali si lahko na tak način kako pomagate pri vaši težavi. 

Drugi ukrepi za prenehanje smrčanja

Če želite odpraviti smrčanje, potem lahko preizkusite različne možnosti. Ena od njih je gotovo ta, da spremenite spalni položaj oziroma poskrbite za neovirano dihanje med spanjem. Pri tem vam lahko morda pomaga tudi dober vzglavnik, pa tudi to, da poskrbite za bolj trden spanec, da vas smrčanje med njim ne bo motilo. 

Kako poskrbeti za bolj trden spanec? Za to lahko poskrbite na različne načine, kot so na primer:

  • zdrav življenjski slog,
  • zmerna športna aktivnost, zaradi katere boste fizično utrujeni,
  • izogibanje stresu,
  • vsakodnevno sproščanje,
  • pitje čajev, ki pomirjajo,
  • jemanje različnih dopolnil, ki lahko poskrbijo za bolj trden spanec

Članki iz iste kategorije:

Share