05
Feb
2020

Okulistični pregled izboljša zdravje oči

Vid je izjemno pomemben za naše zdravje, zato je ključnega pomena, da redno opravimo okulistični pregled, tudi če se nam zdi, da dobro vidimo. Pregled vida se zato izvaja na vseh rednih sistematskih pregledih, pri zdravniškem pregledu za vozniški izpit ali pri zdravniškem pregledu za zaposlitev.

Z okulističnim pregledom preverimo celotno zdravje oči. To pomeni, da zajema merjenje dioptrije na daljavo in bližino, pregled očesnega ozadja, merjenje očesnega pritiska in prepoznavanje očesnih bolezni.

Pregled oči opravite vsaj na dve leti

Logično je, da se boste na okulistični pregled odpravili takoj, ko boste ugotovili, da slabše vidite. Ne glede na to, pa se priporoča, da pregled oči opravite na vsaki dve leti, če pa uporabljate multifokalne kontaktne leče, pa celo na eno leto.

Tudi če vidite dobro, se na okulističnem pregledu lahko odkrijejo morebitne bolezenske spremembe na očeh, kot so na primer razne okužbe oči, sistemske bolezni kot posledica drugih bolezni ali pa znaki tumorjev. Ker jih odkrijemo pravočasno, je tudi večja uspešnost zdravljenja.

Z osnovnim okulističnim pregledom se testira ostrina vida

Ostrina vida je tista, ki nas prva opozori na to, da je potreben obisk pri optiku kot je mojoptik.si. Nanaša se na jasnost naše slike in je odvisna od optičnih in živčnih dejavnikov. Pri tem se uporablja Snellenova tabela, ki ima enajst vrstic tiskanih črk, ki se postopoma zmanjšujejo.

Poleg ostrine vida, osnovni okulistični pregled zajema še testiranje funkcije zenice, prožnost gibanja zunanjih očesnih mišic, vidno polje, meritev očesnega pritiska in pregled notranjih struktur ter površine očesne votline.

Najpogostejši vzroki za nejasno sliko

Na okulističnem pregledu je potrebno ugotoviti tudi vzroke za nejasno sliko. Med najpogostejšimi je refrakcijska napaka, kar pomeni, da imamo težave z ostrino vida zaradi oblike očesa. Posledica tega je pojav kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Med druge vzroke uvrščamo še antistigmatizem ali bolj kompleksne nepravilnosti roženice.

YouTube video

Če gre za katerokoli anomalijo na očeh, je potrebno te nepravilnosti ustrezno zdraviti. V večini primerov lahko te anomalije popravimo z optičnimi pripomočki, kot so korekcijska očala ali pa kontaktne leče. Korekcijska očala imajo ustrezno dioptrijo in tako postanejo za marsikoga nepogrešljiv pripomoček za vid.

Optika ponuja kompleksno obravnavo oči

Če ste opazili, da se vam je poslabšala ostrina vida, potem je obisk očesne optike nujno potreben. Optika vam ponuja različne storitve od osnovnega okulističnega pregleda, do natančne izdelave korekcijskih očal, športnih očal z dioptrijo ter kontaktnih leč.

Še predno se odločimo za korekcijska ali katerakoli druga očala z dioptrijo, se je potrebno naročiti na pregled vida na katerem se opravijo tudi meritve dioptrije in drugih očesnih podatkov.

V optiki vam opravijo kakovosten pregled vida

Optika danes ni več le trgovina, ki bi vam ponujala okvirje po zadnjih modnih smernicah, ampak je postala mnogo več. Strokovno usposobljen tim z optikom vam nudi ogromno različnih storitev, zato boste bili v optiki deležni kompleksne obravnave.

Osnova za korekcijska očala ali kontaktne leče je pregled vida, ki ga v optiki mojoptik.si izvajajo že vrsto let. Pomembno je, da je takšen pregled oči opravljen kakovostno, zato bodite pripravljeni na to, da traja od 20 do 30 minut. Za pregled vida se je potrebno v naprej naročiti, a ste običajno na vrsti že v enem tednu.

Optika vam nudi različne vrste očal

Ko boste imeli natančno določeno dioptrijo, lahko v optiki izberete in naročite ustrezna očala, pri tem pa so vam v pomoč izkušeni optiki, ki vam tudi ustrezno svetujejo. 

V optiki tako lahko izbirate med različnimi okvirji, na katera se namesti ustrezna korekcijska stekla, če pa imate težave z vidom tako na daleč kot tudi na blizu, pa imate možnost izbire tudi progresivnih očal. Optika vam lahko izdela tudi sončna očala z dioptrijo, ki so dobrodošla ob različnih športnih aktivnostih.

Očesni pregledi za otroke od treh let naprej

Očesni pregledi za otroke so izjemno pomembni, saj nam podajo strokovno oceno o zdravju oči in otrokovega vida. Če so napake na očeh pravočasno odkrite, se mnoge od njih lahko celo odpravijo, zato z očesnim pregledom ne odlašajte. Pomembno pa je vedeti, da lahko pregled oči izvaja le optometrist ali oftalmolog, ki pa ga vsaka optika nima.

Prvi očesni pregled je priporočljivo opraviti že ko je otrok star 6 mesecev, naslednjega ob starosti treh let in nato še ob vstopu v šolo. Temu sledijo redni očesni pregledi na dve leti.

Članki iz iste kategorije:

Share