23
Dec
2024

Kaj je značilno za hrano brez glutena in komu je namenjena?

Verjetno ste že slišali, da je na trgu na voljo tudi tako imenovana brezglutenska hrana. Morda pa tovrstno hrano že uporabljate tudi sami, če vam je tako predpisal zdravnik ali pa ste se kar sami zaradi boljšega počutja odločili zanjo.

Na voljo je celotni seznam hrane, ki ne vsebuje glutena. Do njega lahko dostopate tudi kar preko spleta, in sicer tako da na primer v spletni brskalnik vtipkate hrana brez glutena seznam in pred vami se bodo prikazali torej izdelki, ki ne vključujejo glutena. Med njimi je tudi sicer zelo priljubljena brezglutenska moka. V nadaljevanju spoznajte, komu je moka brez glutena namenjena, kaj pomeni intoleranca na gluten in še kaj, kar je torej povezano s hrano brez glutena.

Značilnosti brezglutenske moke

Moka brez glutena je torej vrsta moke, ki ne vključuje gluten. To pomeni, da ne vključuje beljakovine, ki je prisotna v določenih vrstah žita, na primer v ječmenu, pšenici, ržu. Sam gluten je v veliki meri odgovoren za elastičnost testa, kar zagotavlja, da se testo lahko dobro povezuje in da med peko raste.

Brezglutenska moka je dobrodošla izbira za tiste ljudi, ki imajo tako imenovano celiakijo. To je avtoimunska bolezen, pri kateri gluten poškoduje sluznico v tankem črevesju. Pravimo tudi, da je to intoleranca na gluten ali nepopolno prebavljen gluten.

moka brez glutena iz mandljev
Če ste novi na brezglutenski dieti, se morda sprašujete, kako lahko svoje najljubše pecivo pripravite brez glutena. Na srečo je na trgu na voljo več brezglutenskih mok, med katerimi je najbolj priljubljena mandljeva moka brez glutena.

Sicer pa so brezglutenske moke narejene iz različnih živil, ki ne vključujejo glutena. Riževa moka je moka, ki je izdelana iz mletih riževih zrn. Velja za eno od najbolj priljubljenih mok brez glutena in se najpogosteje uporablja pri peki.

Seznam živil, ki ne vsebujejo glutena

Če vas torej spremlja intoleranca na gluten, potem je dobro, da si pripravite seznam vseh tistih živil, ki glutena ne vključujejo. To so na primer sveža sadja in zelenjava. Naravno so ta živila povsem brez glutena. V to kategorijo sodijo denimo jabolka, banane, kivi, jagode, brokoli, korenje, paradižnik, avokado.

hrana brez glutena pri intoleranci na gluten
Na voljo je široka izbira brezglutenskih izdelkov primerne za osebe z celiakijo oz. intoleranco na gluten.

Brez glutena je tudi vsa sveža in nespremenjena vrsta mesa. Enako velja za ribo. Če ste alergični na gluten, lahko uživate govedino, piščanca, jagnjetino, svinjino, lososa, tuno, skušo. Na seznam hrane brez glutena sodijo tudi nepredelana jajca in večina mlečnih izdelkov.

Kaj vključuje veganska prehrana?

Dandanes lahko slišite o različnih vrstah prehranjevanja. Zelo priljubljena postaja tudi veganska prehrana, na njo prisega vse več ljudi, tudi tistih, ki si želijo čim bolj zdravo živeti. In kaj pravzaprav hrana za vegane vključuje in kdo se zanjo najpogosteje odloča?

Veganska prehrana torej temelji na uživanju zgolj rastlinskih živil. Popolnoma pa izključuje vse živalske proizvode. To pomeni, da so s seznama črtani meso, mlečni izdelki, jajca, med in še druge živalske sestavine.

Ključne sestavine v veganskem prehranjevanju

Med glavne sestavine veganske prehrane prištevamo sadje in zelenjavo. Vegani namreč uživajo zelo širok spekter sadja in zelenjave, na primer jabolka, jagode, kivi, korenje, špinačo, jajčevce, papriko. Prav tako so v omenjeno prehrano vključene žitarice in stročnice.

veganska prehrana brez izdelkov živalskega izvora
Veganska prehrana temelji na rastlinah (kot so zelenjava, žita, oreščki in sadje) in živilih iz rastlin. Vegani ne uživajo živil živalskega izvora.

Žitarice za vegane predstavljajo zelo pomemben vir ogljikovih hidratov, prav tako beljakovin pa tudi vlaknin. Sem na primer spadajo riž, oves, ječmen, pšenica, grah, leča, čičerika.

Mlečni nadomestki v veganski prehrani

Veganska prehrana je znana tudi po tem, da so vanjo vključeni tako imenovani mlečni nadomestki. To so na primer rastlinski napitki, ki predstavljajo nadomestek za kravje mleko. Sem sodi sojino mleko, ovseno mleko, riževo mleko, mandljevo mleko.

V trgovinah je na voljo tudi veganski sir in veganski jogurt. Omenjena izdelka sta pogosto narejena iz kokosa, soje, ovsa ali mandeljnov. Vegani uporabljajo najrazličnejša rastlinska olja kot vir maščobe. Med najpogostejšimi so kokosovo olje, oljčno olje, sončnično olje, avokadovo olje.

Kaj razumemo pod pojmom športna prehrana’

Športna prehrana je vrsta področja prehranjevanja, ki se osredotoča zlasti na optimizacijo telesne pripravljenosti, zmogljivosti in ne nazadnje še regeneracije športnikov. Rečemo lahko, da gre v tem primeru za precej natančno načrtovanje prehrane in za uživanje samo določenih vrst živil ter dodatkov.

YouTube video
Oglejte si osnove športne prehrane v tem videu. Športna prehrana je zapletena tema. Obstaja toliko različnih pristopov in diet, da je težko ugotoviti, kateri bodo za vas najboljši.

Prehrana športnikov pa vključuje tako prehranske smernice kot tudi dodatke v prehrani. Slednji lahko dobro pripomorejo k doseganju še boljših rezultatov in k bistveno večji vzdržljivosti.

Ključni cilji športne prehrane

Športna prehrana vključuje kar nekaj ključnih ciljev. To so povečanje zmogljivosti, zadoščenje energijskim potrebam, hitra regeneracija.

Če športniki hranila, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe, pravilno vnašajo v svoje telo, potem lahko precej izboljšajo svojo hitrost, moč, vzdržljivost, ne nazadnje tudi svojo splošno fizično zmogljivost.

Članki iz iste kategorije:

Share