13
Jan
2022

Zobni implantati so primerni za vse starostne skupine

Implantologija velja za predvidljivo pa tudi za uspešno metodo za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob. Posledično velja, da so zobni implantati oziroma zobni vsadki iz titana eno od najbolj pomembnih odkritij v prejšnjem stoletju. Takšni vsadki za zobe ne povzročajo prav nobenih alergij ter so za naše telo zelo prijazni. Na leto se po vsem svetu vgradi več milijonov vsadkov, številka pa iz leto v leto samo še narašča.

Ena od prednosti implantatov je, da so primerni za prav vse starostne skupine, tudi za starejše osebe. Kljub temu je pri mlajših pacientih smiselno nekoliko počakati s samo vsaditvijo, da se lahko povsem konča rast čeljusti ter obraza.

V nekaterih primerih zobni vsadki niso primerni za vstavljanje

Čeprav so zobni implantati primerni za vse ljudi, pa jih v nekaterih primerih ni priporočljivo vstavljati. Pri tem na primer mislimo na bolnike, ki imajo sistemske bolezni, na primer AIDS. Enako velja za osebe srčno-žilnih bolezni. Zobne vsadke pa lahko prejmejo bolniki s sladkorno boleznijo, zmerno osteoporozo. Kljub temu pa se je pred odločitvijo za implantate v vsakem primeru najbolje posvetovati s svojim zobozdravnikom.

Sicer pa so zobni implantati v večini primerov izdelani iz titanove zlitine. To pomeni tudi to, da po vstavitvi takšnega vsadka lahko brez kakršnih pomislekov opravite magnetno resonanca oziroma MR.

Zobni implantati so vedno bolj priljubljena tehnika nadomestitve manjkajočih zob.

Kako poteka vstavitev zobnih vsadkov

Potek operativnega posega načeloma poteka v lokalni anesteziji. Najprej se s posebnim pripomočkom oziroma inštrumentom pripravi kostno ležišče. Tja se privije implantat. Nekatere sodobno opremljene ordinacije uporabljajo sistem vodene implantologije. V tem primeru se vstavitev implantata načrtuje kar s pomočjo računalniške tehnologije in posebnih šablon. Pri posegu se pogosto dogradi tudi kostni primanjkljaj. Tako se lahko zobni vsadki bolje zrasejo s kostjo. Na koncu se sluznica zašije s šivi.

Poseg vstavljanja implantatov navadno traja nekje od 20 do 30 minut. Po posegu je možna oteklina ali pa rahla bolečina. Oboje relativno hitro mine, še posebej če si pacient pomaga z analgetiki in dnevom počitka. Šivi se odstranijo v tednu ali najkasneje v dveh po sami operaciji. Po vsaditvi se zobni implantati počasi zarastejo v okoliško kost. Tovrstni proces traja najmanj tri mesece.

Vstavitev implantata poteka v lokalni anasteziji.

Zobozdravnik ne poskrbi samo za zdravje vaših zob

Sodobno zobozdravstvo je zelo napredovala. Zobozdravnik današnjega časa vam ne ponuja samo ponovnega zdravja vaših zob oziroma ustne votline, temveč tudi nadvse privlačen nasmeh. Omogočene so vam namreč tudi številne storitve s področja estetskega zobozdravstva. Pri tem na primer mislimo na beljenje zob, zobne luske, zobne implantate.

Čeprav beljenje zob lahko opravite kar doma, pa je tudi takšen postopek najbolje zaupati kar zobozdravniku. Postopek bo zagotovo precej bolj varen, morda hitrejši, zagotovo pa bolj učinkovit. Tudi rezultati bodo zaradi strokovne pomoči pri beljenju zob dolgotrajnejši. Odlična novica je še ta, da vam zobozdravnik takšne in podobne storitve ponuja po zelo dostopnih cenah.

Zobozdravnik poskrbi za zdravje vaše ustne votline

V kakšnem primeru vam zobozdravnik vsadi zobne vsadke

Zagotovo so vam poznani implantati oziroma zobni vsadki. Še posebej tistim, ki ste se v preteklosti soočili z izgubo enega ali pa več zob. V tem primeru vam je zobozdravnik zagotovo priporočal zobni vsadek, saj je v tem hipu to preverjeno najboljša rešitev, ki si jo je mogoče zamisliti ob izgubi zob.

Kljub temu da so takšni zobni vsadki tako zelo priljubljeni in učinkoviti, pa je treba paziti na njihovo kakovost. Na trgu so na voljo številne različice implantatov, ki se med seboj ločijo tudi po ceni. Od poceni implantata, ki vam ga ponudi zobozdravnik, zagotovo ne morete pričakovati kakovosti. Pri takšnih sredstvih pa je kakovost še kako zelo pomembna. Ker vsadek vstavljate na zelo občutljivo mesto, je treba poskrbeti tudi za vrhunske materiale.

YouTube video

Kdaj vam zobozdravnik priporoča zobne luske

Zanimanja za estetsko zobozdravstvo je vse več. To pa ni nič čudnega, saj je na sploh ljudem vse bolj mar, kako so njihovi zobje videti navzven. Seveda pa je v prvi vrsti pomembno, da so povsem zdravi. To vam lahko na vsake toliko časa preveri vaš izbrani zobozdravnik.

Če so vaši zobje ali vsaj kakšen med njimi videti vse prej kot normalno oziroma privlačno, vam bo strokovnjak za zobe morda priporočil zobne luske. Te so izjemno vsestransko uporabne in z njihovo pomočjo lahko rešite še tako hud kaos v svojih ustih. Tudi v tem primeru je dobro poskrbeti, da so luske izdelane iz čim boljših materialov.

Članki iz iste kategorije:

Share