10
Jan
2022

Znaki za zamenjavo ali za pričetek nošenja korekcijskih očal

Obstaja kar nekaj precej očitnih znakov, da morate svoja stara korekcijska očala zamenjati oziroma jih sploh pričeti uporabljati. Prvi takšen očiten znak je na primer zamegljen vid. Če torej opazite zamegljenost na vseh razdaljah, bi takšno težavo lahko kaj hitro odpravila nova očala. Če so besede v sporočilih ali pa knjigah zamegljene, vam pri tem lahko dobro koristijo že bralna očala.

Morda pa potrebujete progresivna očala – za bližino in za daljavo. A še preden se odločite za ustrezno vrsto pripomočka za vid, je vsekakor treba obvezno obiskati optometrista ali pa oftalmologa, si ponovno izmeriti svojo dioptrijo. Obstaja namreč možnost, da se je vaša dioptrija od zadnjega pregleda še poslabšala. Sicer pa se na sploh priporoča, da se vsaj enkrat na leto opravi temeljit okulistični pregled ter na takšen način redno preverja dioptrijo.

Zamegljen vid je eden od znakov, da potrebujete nova korekcijska očala.

Težave z vidom pogosto povzročajo tudi glavoboli

Tudi glavobol je lahko znak, da potrebujete korekcijska očala. Glavoboli na sploh neredko povzročajo težave z vidom. Eden od možnih vzrokov so seveda lahko stara očala, ki ne ustrezajo več dioptriji. A ta ni edini vzrok. Vzrok so lahko tudi okvirji. Če so nogice okvirja preveč tesno ob vaših ušesih, to ob dolgotrajnem nošenju prav tako lahko povzroča glavobol.

Širine nogic ter okvirja se lahko v nekaterih situacijah prilagodijo. Če pa ste očala prerasli ali morda kupili okvir napačne velikosti, je zagotovo čas za nova korekcijska očala.

Preberite si še naslednji članek: Učinkoviti načini za reševanje zdravstvene tegobe današnjega časa

CBD kanabinoid spodbudi številne povezave v možganih, kar je znanstvenike spodbudilo k domnevi, da lahko uživanje konopljine smole vpliva tudi pri lajšanju anksioznosti.

Sindrom računalniškega vida

Če svoje oči pri gledanju v zaslon računalnika ali telefona napenjate, morda trpite za tako imenovanim sindromom računalniškega vida. Za zaščito pred modro svetlobo, ki jo vsebujeta omenjeni napravi, lahko izberete očala, ki so narejena s tem namenom. Na takšen način boste učinkovito preprečili škodljivo sevanje, ki prihaja z zaslonov pametnih naprav.

Med nošenjem očal z zaščito pred modro svetlobo bodo predmeti na zaslonu videti precej bolj jasni, obenem boste lažje zaspali. Vaš cirkadiani ritem bo namreč čez dan deloval povsem nemoteno.

Glavobol je lahko znak, da potrebujete nova korekcijska očala.

Dvojni vid in poškodovane leče na očalih

Da je čas za nova korekcijska očala, lahko kažeta tudi dvojni vid ali pa poškodovane očalne leče. Za dvojni vid je značilno, da ga lahko povzročajo najrazličnejši dejavniki. Natančen vzrok pa v resnici lahko odkrije le strokovnjak – oftalmolog ali pa optometrist. Ne nazadnje se vzrok lahko skriva v starih očalih in v dioptriji, ki vam ne ustreza več.

Vsekakor poškodbe in praske na očalih nimajo samo estetskega vpliva. Praske na lečah namreč lahko povzročajo tudi okvaro vida ali pa utrujenost oči. Če očalne leče čistite s pomočjo vroče vode, obstaja velika verjetnost uničenja zaščitne plasti na očalnih lečah. Za čiščenje je zagotovo bolje uporabiti za to namenjene krpice.

Obiščite optiko, ki na trgu deluje že vrsto let, saj boste na ta način prišli do strokovnjaka z izkušnjami.

Nekatere optike vam omogočajo celoten optometrističen pregled vida

Kako veste, kateri optik oziroma optika je najboljša izbira za vas? Najverjetneje boste pred končno izbiro pregledali čim več tovrstnih ponudnikov. Vsekakor pa se vam splača obiskati optiko, ki na trgu obstaja že vrsto let. Tako je še večja verjetnost, da boste naleteli na strokovnjake z izjemnim strokovnim znanjem pa tudi s precej izkušnjami. Optika Ljubljana je eden od boljših naslovov, kar lahko preverite tudi na spletu.

Sicer pa je pred obiskom izbrane optike najbolje preveriti, kaj vse vam ponuja. Določeni optiki vam lahko na enem mestu opravijo celotni optometristični pregled vida. Na sploh pa so optike specializirane za meritve dioptrije za očala ter kontaktne leče, preglede dvojnega vida, za otroške preglede brez očesnih kapljic, za zmanjšanje digitalnega stresa s pomočjo računalniških očal in še bi lahko naštevali.

YouTube video

Optik pomaga in svetuje tudi pri izbiri primernih korekcijskih očal

Seveda nam korekcijska očala predpiše optik. Odlična novica pa je še ta, da vam takšen strokovnjak lahko pomaga in svetuje tudi pri sami izbiri tovrstnega pripomočka za vid. To je zlasti pomembno za vse tiste, ki očala izbirajo prvič.

Optik vas bo opozoril tudi na to, da morate za svoje oči bolje skrbeti. Na sploh je praksa očesne higiene tudi pri nas precej slaba. Ljudje premalo, posebej preventivno, skrbijo za zdravje oči. Mnoga obolenja in težave z očmi ter vidom bi lahko preprečili z redno nego in z ustrezno higieno. Vse prevečkrat kar sprejmemo slab vid in se na slabo ostrino navadimo, prav tako na meglenost ali pa na pomanjkanje vidnega polja. Šele ko nastopijo resna obolenja, neznosne bolečine ali pa izguba vida, stopimo po strokovni nasvet.

Članki iz iste kategorije:

Share