17
Nov
2021

Pametni pripomoček za spremljanje zdravja

Moderna tehnologija je napredovala do te mere, da nam lahko pomaga pri spremljanju našega zdravja. Pri tem pa od nas ne zahteva skoraj nič. Dober primer tega so pametne zapestnice, ki so namenjene ohranjanju aktivnega in zdravega življenjskega stila. Nosimo jih na roki oziroma zapestju in jih lahko povežemo s pametnim telefonom. Njihova naloga je spremljanja življenjskih funkcij našega telesa. Zaznajo in beležijo utrip srca, fizično premikanje, kakovost spanca in druge funkcije. Vpogled v zbrane informacije pa so nam na voljo v mobilnem telefonu oziroma aplikaciji, ki deluje z zapestnico.

Pametne zapestnice so preproste za uporabo

Nove pametne zapestnice so lahke, narejene iz človeku prijaznih materialov in so pogosto tudi namenjene izboljšanju vizualnega stila uporabnika. Ena izmed glavnih lastnosti vsake pametne zapestnice je lahkotnost nošenja. Izdelane so iz posebnih zlitin, gume in drugih materialov, ki ne povzročajo kožnih alergij. Poznamo tudi izvedbe, ki so narejene iz posebnih materialov za medicinsko uporabo. Priporoča se jih ljudem, ki imajo občutljivo kožo, so izpostavljeni kožnim boleznim ipd.

Pametne zapestnice za vse športne dejavnosti
Pametne zapestnice merijo srčni utrip in še veliko drugih parametrov športnega udejstvovanja

Pametne zapestnice delujejo samodejno. Pri delovanju ne povzročajo zvokov, razen seveda opomnikov za ponovno polnjenje in druge aktivnosti. Delovanje številnih funkcije je mogoče nastaviti v aplikaciji na našem pametnem telefonu. V vsakem trenutku pa si lahko ogledamo statistiko oziroma trenutne parametre delovanja funkcij našega telesa.

Močan akumulator z dolgim delovanjem

Današnje pametne zapestnice se lahko pohvalijo z večdnevnim delovanjem vgrajenega akumulatorja. V večini primerov je potrebno zapestnico ponovno napolniti vsakih 7 do 10 dni. Nekateri modeli pa zdržijo tudi dlje brez polnjenja. Dolga doba delovanja akumulatorja je mogoča, zaradi napredne tehnologije, ki se v zapestnici skriva. Kljub temu, da meri srčni utrip, količino gibanja telesa in druge parametre, porabi zelo malo energije.

YouTube video
Mi Band 6 v primerjavi z Mi Bandom 4 in 5

Večino pametnih zapestnic je mogoče ponovno napolniti v roku 30 min do 2 ur. Nato pa jih lahko spet uporabljamo zelo dolgo časa. Vgrajen OLED zaslon na zapestnici nas bo opozoril, da je moramo priključiti na USB ali drugo vrsto napajanja. Tako se nikoli ne bo zgodilo, da se nam bo zapestnica nepričakovano izpraznila.

Merjenje življenjskih funkcij posameznika

Glavni namen vseh pametnih zapestnic je merjenje življenjskih funkcij posameznika. Vgrajeno imajo posebno tehnologijo, ki na neopazen način meri srčni utrip, kakovost spanca in druge parametre. Vsi podatki se shranjujejo v naš pametni telefon. Zbrane informacije lahko brez skrbi pokažemo našemu osebnemu zdravniku, če imamo težave s spanjem, visok krvni tlak ipd. Na podlagi predloženih podatkov bomo olajšali zdravniku primerno diagnozo in pospešili potek zdravljenja.

Pametne zapestnice z OLED zaslonom nas tudi opozorijo na prihajajoče klice, zamujene klice, SMS sporočila in druge dejavnosti. Vse to nam omogoča, da smo vedno na tekočem z dogajanjem v našem pametnem telefonu, ne da bi ga potrebovali sploh vzeti iz žepa.

Članki iz iste kategorije:

Share