21
Feb
2022

Kaj ženskam lahko zagotovi dvig prsi ali mastopeksija

Ženske pogosto opažajo, da so njihove prsi izgubljajo prostornino, mladostno obliko in ne nazadnje še čvrstost. To se neredko pripeti tudi po izgubi odvečnih kilogramov. Odlična rešitev za povrnitev mladostnih, polnejših ter telesu skladnih dojk je dvig prsi. Tovrstni poseg se imenuje tudi mastopeksija. Z njim se dojke na kirurški način preoblikujejo, in sicer tako, da so privlačnejše, bolj napete in bolj čvrste.

Sicer pa je povešenost dojk lahko tudi posledica staranja in ne samo hujšanja. V vsakem primeru se torej zmanjša količina maščobnega tkiva in mlečne žleze. Ob tem pa popuščanje elastičnih vlaken povzročajo različna hormonska nihanja. Seveda so sploščene in prazne prsi lahko posledica večkratnih nosečnosti ter dojenja.

Stopnja povešenosti dojk

Pri vsaki ženski je stopnja povešenosti dojk nekoliko drugačna. Odvisna je predvsem od kakovosti kože in od elastičnih vlaken posameznice. Dvig prsi se kolobar z bradavico postavi na svoje mesto, dojki se preoblikujeta in učvrstita. Po posegu se ženska ponovno počuti precej bolj samozavestno. Odlična novica pa je ta, da se za dvig prsi lahko ženska odloči v katerem koli življenjskem obdobju.

Dvig prsi
Za dvig prsi se lahko ženska odloči v katerem koli življenjskem obdobju

Dejstvo je, da imajo v povezavi s tem nekoliko večje težave lahko bolj suhe ženske. Tiste, ki skrbijo za redno telesno aktivnost in se zdravo prehranjujejo. Pri povešenosti dojk si torej s tem lahko le težko pomagajo. Na sploh so poznane tri osnovne stopnje povešenosti. To se strokovno imenuje ptoza. Stopnja je odvisna od količine tkiva dojke, ki visi čez gubo pod dojkama.

Če poleg dviga želi ženska imeti še večje dojke, ji lahko sočasno prsi tudi povečajo, in sicer z vsaditvijo prsnih vsadkov. To se imenuje augumentacijska mastopeksija. Tovrstni kombinirani poseg pa je imenovan povečanje dojk z dvigom. Še ena od možnosti za hkratno zmerno povečanje je lipofiling. V tem primeru se v predel prsi inicijira lastno maščobo.

Katera ženska je primerna kandidatka za dvig prsi

Praviloma je dvig prsi primerna izbira oziroma rešitev za prav vsako žensko, ki se obremenjuje s povešenostjo prsi ter si tako želi tovrstnega posega. Običajno pa se za poseg odločajo tiste posameznice, ki so zaključile z nosečnostmi, s tem pa tudi z dojenjem. Obenem pa so zadovoljne s samo velikostjo dojk v nedrčku. Moti jih le oblika, videz same dojke in velikost kolobarja ali korekcijo bradavice.

Ženske prsi
Dvig prsi je primerna izbira za vse ženske ki se obremenjuje s povešenostjo prsi

Plastična kirurgija ter priprava na poseg

Dvig prsi je samo ena od vrst posegov, ki jih ponuja plastična kirurgija. Na voljo so še številni drugi posegi. A ne glede na to, za katero vrsto se boste odločili, je dobra priprava na poseg ključen korak. Zahteva namreč izjemno natančen predoperativni pogovor pa tudi predstavitev vseh dobrih in slabih plasti samega posega. Kirurg mora ob tem vsekakor dobro prisluhniti pacientu ter ugotoviti, kaj si ta pravzaprav želi. Le na takšen način je lahko dosežen želen rezultat.

YouTube video
Prikaz dviga prsi

Dejstvo je, da mora biti prav vsak estetski kirurg tudi dober psiholog. Pacienta je praviloma pred posegom strah, saj ne ve točno, kakšen bo končni rezultat. Zato mu je treba kar se da podrobno razložiti potek posega, seznaniti z vsemi možnimi tveganji. Obenem pa mu je treba znati predstaviti tudi njegovo novo podobo.

Okrevanje po posegu

Pacienta ob tem seveda zanima predvsem tudi, kako poteka samo okrevanje po posegu. Na sploh je okrevanje odvisno od same vrste posega v plastični kirurgiji pa tudi od obsega. Določene vrste posegov ne zahtevajo prav posebne obravnave, pacient lahko okreva po samo nekaj dnevih. Za večje kirurške posege pa seveda velja bistveno daljše okrevanje. To zahteva tudi učinkovito sodelovanje različnih medicinskih strok ter osebja.

Glede na omenjeno, je pomembno, da je vključen kakovosten strokovni tim, na katerega se klasični kirurg lahko povsem zanese. Za zagotovljen uspeh in obojestransko zadovoljstvo pa se mora strokovnjak zanesti tudi na pacienta, ki mora točno vedeti, kaj si pravzaprav želi.

Lepotni posegi so pogosteje domena predstavnic nežnejšega spola

Klasična kirurgija je še vedno pogosteje domena žensk. Najpogosteje se odločajo za korekcijo dojk, odstranitev odvečne maščobe oziroma kože, korekcijo nosu, ne nazadnje tudi za obrazno glajenje gub.

Bistvo same estetske kirurgije pa je zlasti krepitev samopodobe, pridobivanje na večji samozavesti ter na izboljševanju splošne kakovosti življenja. Večina ljudi se za plastično kirurgijo zanima zaradi ene same težave. Ko se ta uspešno odpravi, se ne vračajo več. Dosegli so namreč želeno in nekako osrečili tudi svojo dušo. Po drugi strani pa se še vedno najdejo takšne osebe, ki v neki estetski korekciji nenehno iščejo uteho. Na takšen način pa praviloma prav nikoli ne rešijo svojega problema, saj ta namreč izvira od drugje.

Članki iz iste kategorije:

Share