22
Mar
2022

Še bolj zdrava in lepša koža s pomočjo kakovostnih prehranskih dodatkov

Zdravje in videz kože, las in nohtov je v veliki meri odvisen od prehrane. Če je ta dovolj zdrava in uravnotežena, je tudi koža videti precej privlačnejša, ne nazadnje tudi vsaj nekaj let mlajše. Za piko na i poskrbijo tudi najrazličnejši prehranski dodatki, ki pa morajo biti seveda dovolj kakovostni, namenjeni pa so posebej za zdravje kože ali pa zdravje nohtov in las. K takšni vrsti zdravja lahko odlično pripomorejo tudi vitamini, prav tako minerali.

Prehranski dodatki za zdravo kožo blagovne znamke Vegamega so preverjeno dobra izbira. Na voljo so tudi v spletni prodajalni, v različnih oblikah. Priljubljena izbira so na primer prehranski dodatki za zdrave nohte, ki so na voljo tudi v obliki kapsul.

Za sijočo polt lahko odlično poskrbijo tudi različni vitamini

Vitamini sodijo v skupino bioloških aktivnih organskih spojin. Njihova prisotnost v krvi učinkovito pripomore živim organizmom pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Takšnih snovi organizem ne zmore sintetizirati sam iz osnovnih hranil. Prejeti jih mora namreč od zunaj.

Vitamine delimo na vodotopne in maščobotopne. V prvo skupino na primer sodi vitamin C, kompleks B ; v drugo skupino pa vitamini A, D, E in K. V kozmetiki so zlasti priljubljeni vitamin A, B3, B5, vitamin C in E.

Vitamin C

Vitamin C se v naši koži nahaja naravno. Ima zelo pomembno vlogo pri nastajanju kolagena. V kozmetiki se ga uporablja z namenom povečevanja barierne funkcije kože, zmanjševanja izgube vlage, zaščite pred poškodbo UV sevanja, preprečevanja nastanka starostnih peg, celjenja aken.

Prehranski dodatki - vitamin C
Vitamin C ima zelo pomembno vlogo pri nastajanju kolagena

Vitamin E

Vitamin E v veliki meri vpliva na našo kožo. Učinkovito povečuje vlažnost, skrbi za zmanjševanje negativnih posledic UV žarkov in za zmanjševanje vnetij, pospešuje celjenje ran. V kozmetiki ima tovrstni vitamin pomembno vlogo, ker ščiti maščobe pred oksidacijo. Ravno zato se ga dodaja vsem izdelkom, ki vsebujejo maščobe, na primer maslom za telo, različnim mazilom, kremam ter losjonom, ne nazadnje tudi oljem, ki so namenjena masažam.

Prehranski dodatki - vitamin E
Vitamin E povečuje vlažnost kože

Vitamin B3

Tudi vitamin B3 je v kozmetičnih izdelkih precej široko uporabljena aktivna učinkovina. Uporablja se na primer v izdelkih za učinkovito negovanje kože, ki je nagnjena k mozoljem, aknam pa tudi razširjenim poram. Zelo pogosto ga najdemo v izdelkih za nego kože, ki so posebej zasnovani za najstnike. Izboljšuje strukturo kože, zmanjšuje hiperpigmentacijo, dobro se odreže tudi v izdelkih, za tako imenovano anti age nego. Zmanjšuje kožna vnetja ter preprečuje hidratacijo.

YouTube video
Koristi vitamina B3 za kožo

Vitamin A

Med vitamini, ki dobro skrbijo za našo kožo, najdemo tudi vitamin A. Ob tem je treba še posebej dobro izpostaviti retinol; to je ena od oblik tovrstnega vitamina. Kozmetika, ki vsebuje retinol, na sploh lahko dosega precej dobre rezultate, kljub vsemu pa je sam po sebi retinol precej nestabilen. Občutljiv je namreč na oksidacijo ter svetlobo. Posledično zahteva pri proizvajanju kozmetičnega proizvoda z njim zahteva prav posebne postopke.

Prehranski dodatki na splošno

Prehranska dopolnila ali prehranski dodatki so torej živila, s katerimi lahko na učinkovit način dopolnjujemo svojo običajno prehrano. To so koncentrirani viri posameznih ali pa kombiniranih hranil ter drugih snovi – s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Na voljo so v obliki tablet, kapsul, pastil, vrečk s praškom, ampul s tekočino, kapalnih stekleničkah.

Nekateri dodatki k prehrani so povsem naravnega izvora, brez postopkov prečiščenja, na primer v obliki prahu iz posušenih rastlin. V tem primeru gre za koncentrirano obliko živil. Po drugi strani pa so lahko takšni dodatki tudi nenaravni. To pomeni, da minerali in vitamini niso pridobljeni iz naravnih prisotnih virov, ampak so kemično sintetizirani.

Zanesljivost proizvajalca prehranskih dopolnil

Dejstvo je, da je področje s prehranskimi dopolnili dobesedno preplavljeno s produkti nizke kakovosti in z neupravičenim označevanjem in oglaševanjem. Ravno zato je najpomembnejši dejavnik pri ocenjevanju tovrstnih izdelkov zanesljivost proizvajalca.

V prvi vrsti se prehranskim dopolnilom v nobenem primeru ne smejo pripisovati karakteristike zdravljena ali ozdravljenja bolezni. Dovoljeno je namreč le navajati prehranske trditve, ki so povsem v skladu s predpisi, prav tako zdravstvene trditve, ki so nujno odobrene s strani agencije za varnost hrane.

Zanesljiv spletni ponudnik prehranskih dodatkov

Kljub poplavi manj kakovostnih dodatkov k prehrani pa lahko na trgu najdemo kar nekaj zanesljivih in preverjenih ponudnikov, tudi na spletu. Ponudnik Vegamega je na primer velja za enega od takšnih, njegova ponudna vam je na voljo tudi v spletni trgovini, kjer so na voljo številni kvalitetni prehranski dodatki dostopnih cen.

Članki iz iste kategorije:

Share