30
Okt
2015

Električni termometer

Termometri temeljijo na neki lastnosti snovi, kot so električni prevod, volumen in podobne snovi. Naprava je namenjena za merjenje temperature. Z njo lahko merimo zračno temperaturo, telesno temperaturo, vodno temperaturo in temperaturo drugih tekočin, itd. Električni termometri se uporabljajo na zelo veliko področjih, med drugimi v službi na delovnih mestih, kjer so potrebne razne meritve, doma, kjer merimo temperaturo zraka ali telesa, v bolnici in zdravstvenimi domovi, ter še na nešteto drugih področjih.termometer

Praktično lahko rečemo, da se z uporabo termometra v življenju zelo pogosto srečujemo in so za nas v nekaterih primerih zelo pomembni, tudi kar se tiče življenju potrebnih stvari. Zelo pomembno pa je toplotno ravnovesje med termometrom in okolico. Poleg omenjenega električnega termometra poznamo še nešteto drugih termometrov, ki jih uporabljamo v življenju. To so: tekočinski termometer, meteorološki termometer, ekstremni termometri (maksimalni in minimalni termometer, ter sixov termometer), vodni termometer, talni termometer. Električni termometer pa se sam deli tudi na tri področja; uporovni termometri, termistorji termoelementi.

Električni termometer vsebuje maksimalno temperaturo merjenja

Človeško telo je maksimalna temperatura merjenja, ki ga lahko vsebuje električni termometer. Ti so zelo občutljivi in je potrebno paziti, da ne presežejo dovoljene temperature za merjenje. Po navadi telesno temperaturo merimo, ko je naše počutje malo slabše in nam lahko električni termometer pokaže točno telesno temperaturo, ki jo imamo tisti trenutek slabega počutja. Če je telesna temperatura večja od 37 stopinj Celzija potem je naše slabo počutje opravičeno, saj smo prehlajeni ali bolni in zato se nam telo odzove k slabemu počutju, termometer pa nam vse skupaj še potrdi. Telesna temperatura ne sme presegati telesne temperature nad 42 stopinj Celzija, ker to lahko pomeni že smrt in tudi večje temperature električni termometer ne bo prenesel.

Kje lahko kupimo električni termometer?

YouTube video

Termometer lahko kupimo v različnih trgovinah, odvisno je le za kaj ga potrebujemo oz. za kaj se uporablja. Termometri so namenjeni za različne meritve snovi in temu je primerno tudi mesto v trgovinah, ki imajo še druge izdelke namenjene za to ali pa vsebujejo te snovi. Električni termometer je namenjen v večini a merjenje telesne temperature in se v tem primeru prodaja v lekarni in drugimi zdravstvenimi trgovinami.

Članki iz iste kategorije:

Share