26
Maj
2016

Analiza vode za pitje

Vas zanima, kakšno vodo pijete? Potem je čas, da jo analizirate oziroma testirate. Analiza vode je postopek, ki ga lahko opravite sami s posebnim setom za analizo oziroma za to poskrbi podjetje, ki se ukvarja z vodnimi filtri in ga najdete na spletni strani Filtri-za-vodo.si. Tam boste izvedeli vse o analiziranju vode ter tudi to, kako se takšne analize oziroma testiranja sploh lotiti.analiza vode

Testiranje vode

Analiza vode je postopek, s pomočjo katerega se ugotovi, katere snovi so v vodi. Vodo lahko s takšnim postopkom analiziramo le za določeno snov ali pa preverimo vsebnost različnih snovi v njej. Med snovmi, ki jih lahko analiziramo v vodi, so:
– klor
– bakterije
– pesticidi
– svinec
– železo
– sulfati
– nitrati
– mangan
– kisik
Poleg tega pa analiza vode omogoča tudi ugotavljanje trdote vode, ugotavljanje njenega pH, elektroprevodnosti in še nekaterih drugih značilnosti vaše vode.

Kako poteka analiza vode?

Analiza poteka na vašem izbranem vzorcu vode. Ena od možnosti je, da naročite poseben set za hitro analizo prisotnosti različnih snovi v vodi, druga možnost pa je, da vzorec vaše vode pošljete ali prinesete na sedež podjetja, kjer bo potekalo analiziranje. Na tak način boste ugotovili, kakšna je vaša voda ter katere snovi so v njej.
Na podlagi analize se boste lažje odločili za vrsto filtra, ki ga potrebujete, saj se ti razlikujejo med seboj. Nekateri filtri namreč bolje filtrirajo določene škodljive snovi, spet drugi pa so namenjeni drugim nalogam.
Če mislite, da voda iz vašega vodovoda oziroma voda, ki jo pijete, ni najboljša, ne čakajte, da se vam to pokaže z zdravstvenimi težavami, ampak ukrepajte že prej. Lahko se odločite za namestitev filtra za vodo, še bolje pa je, da najprej poskrbite za čim boljšo analizo vaše vode ter se nato na podlagi te analize odločate, kako ravnati naprej.

Zakaj je analiza vode sploh potrebna?

Vodovodna in komunalna podjetja prav tako z analizami vzorcev skrbijo za neoporečnost vode iz vodovoda, vendar pa jih zanima zgolj to, ali so določene snovi v vodi v skladu z zakonskimi mejnimi vrednostmi ali ne. Za določene snovi so te vrednosti višje kot za druge, poleg tega pa v želji po neoporečnosti vode, tej dodajajo tudi klor. Če torej resnično želite vedeti, kakšno vodo pijete, poskrbite za analizo sami!

https://www.youtube.com/watch?v=uMTP0p5e_Gc

Članki iz iste kategorije:

Share