29
Mar
2016

Zdrava narava, zdravi čaji, zdravi ljudje

Čaj ni nujno dolgočasen topel napitek!čaj

Čaji so zelo zdravi, zato si jih je pametno privoščiti prav vsak dan. Na trgu je tako zelo veliko različnih vrst čajev, da vam zlepa ne bo postalo dolgčas. Poleg tega jih lahko pripravite na različne načine, zmešata z drugimi okusi ali tekočinami in postrežete ob različnih priložnostih ter na različne načine.
Čeprav je trgovanje s čaji staro že več sto let, pa se nam v zadnjem času čaji zopet zdijo nekaj precej bolj modernega, kot pred nedavnim. Če se spominjate kakšnih 20 ali 30 let nazaj, se boste spomnili, da je bil včasih čaj nekaj kar smo pili ekskluzivno pozimi in še največkrat v kombinaciji z rumom ali pa preprosto s sladkorjem in limono. Kasneje se je kot dodatek pojavil med in se pravzaprav še vedno pojavlja, čeprav je marsikdo že ugotovil, da ga z vmešavanjem v vroč čaj pravzaprav uniči. Tako ostane po medu zgolj okus.

čaji
Podobno je veljalo tudi za vmešavanje limone, vendar so raziskave pokazale, da je izguba vrednosti C vitamina neznatna tudi pri sorazmerno visokih temperaturah in ne pride niti do 10%, kar pomeni, da če stisnete limono v čaj v tistem trenutku, ko se vam zdi že primeren za uživanje (predvidevam, da ne pijete kropa), torej ko je njegova temperatura že pod 65 stopinjami Celzija, se bo skoraj ves C vitamin ohranil. Lahko ga spijete kolikor želite, saj doze C vitamina ne morete prekoračiti – preprosto se višek izloči iz telesa.

Poigrajte se z okusi

Čaji sicer prihajajo iz različnih koncev sveta. Pridelujejo jih na vseh celinah tega planeta, potem pa se jih v raznih postopkih predela, pakira in na koncu dostavlja kupcem po celem svetu.
Med mladimi so sicer najbolj priljubljeni sadni čaji, saj imajo največ vonja in okusa, žal pogosto zaradi dodanih arom. Vendar njihovo uživanje ni sporno, tako da jih otroci lahko brez težav pijejo tudi v večjih količinah dnevno, vendar nikakor sladkane.
Zaradi še posebej zdravilnih učinkov, so zelo priljubljene različne vrste zelenih čajev (tudi beli in rdeči čaj spadata kot podvrsti v resnici med zelene čaje), vendar so se pri njih že pojavili stranski učinki pri nekaterih ljudeh, res pa po dolgotrajnem uživanju v ekstremnih količinah dnevno. Zanimivi so tudi črni čaji, ki imajo vse več različnih arom (tudi vanilijevo, čokoladno, pomarančno in podobne), vsebujejo pa teine, ki delujejo podobno, kot kava in vas poživijo in – zbudijo.
Čaji so prvovrstna zadeva in jih toplo priporočam vsem. Sam se jih zlepa nisem navadil, čeprav jih tudi nisem zavračal, zadnja leta pa jih uživam na vse mogoče načine, pripravljam iz njih prave cocktaile, nabiram rastline iz katerih sam pripravljam domače čaje in še mnogo drugega.
https://www.youtube.com/watch?v=ptJREWxIC2U

Članki iz iste kategorije:

Share