22
Jun
2018

Kako hujšanje vpliva na zdravje?

Odvečni kilogrami ne pomenijo le prevelike telesne teže, ampak v veliki meri vplivajo tudi na vaše zdravje. Enostavno in kruto: predebeli ljudje so veliko bolj izpostavljeni tveganju za nastanek srčnih obolenj, infarktov, kapi, sladkorne bolezni, raka ali depresije. Na srečo lahko s hujšanjem in uravnavo telesne teže bistveno pripomorete k bolj zdravi in svetli prihodnosti.

S hujšanjem in omejevanjem vnosa kalorij boste na svoje zdravje vplivali na različne načine. Izredno pomembno pa je dejstvo, da si boste na ta način podaljšali tudi življenjsko dobo. Omenimo naj tudi to, da je večina pozitivnih vplivov hujšanja povezanih z regulacijo energije v našem organizmu. Hujšanje namreč vpliva na to, kako se gorivo porablja.

Seveda moramo pri tem omeniti, da je potrebno hujšanje na pravilen način. Mora biti dolgoročno, prilagojeno vašim letom, stanju hormonov in načinu življenja. Vse to bo privedlo do več energije, delovnega elana, lepšega izgleda ter nenazadnje tudi boljšega zdravja.

S hujšanjem se poslovite od depresije. Prevelika telesna teža lahko vodi do depresije, ki se je boste uspešno znebili, če boste poskrbeli za svoje zdravje in shujšali potrebno količino kilogramov. Saj veste, v današnjem življenju velja ideal vitke lepote, zaradi česar mnogi pretežki ljudje doživijo depresijo.

S hujšanjem lahko preprečite tudi različna srčno-žilna obolenja. Ste vedeli, da imajo debeli ljudje kar 6x pogosteje previsok krvni tlak kot normalno prehranjeni ljudje? S tem, ko boste poskrbeli za manjše število kilogramov, ki jih mora vaše telo nositi, boste učinkovito zmanjšali tudi previsok krvni tlak ter nivo slabega holesterola v krvi.

S hujšanjem lahko preprečite tudi nastanek diabetesa, saj obstaja močna povezava med odvečnimi kilogrami ter sladkorno boleznijo. Zanimivo je dejstvo, da je kar 90 odstotkov ljudi z diabetesom tipa II (močno) predebelih. Je potrebno napisati še kaj?

Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti tudi na nekaj negativnih posledicah hujšanja, do katerih pride, če se izgubljanja teže lotimo nepravilno in prehitro. Posledica prehitrega hujšanja je lahko povešena odvečna koža, saj se koža nima časa prilagoditi novemu obsegu telesa. Zato se osredotočite na počasno izgubljanje kilogramov. Poskrbite tudi za telesne vaje, s katerimi si boste oblikovali mišice.

Hujšanje lahko privede tudi do izgube menstruacije, saj je med tem procesom telo v kar velikem stresu. Pa tudi zeblo vas bo bolj, saj se bo presnova upočasnila, ker bo telo varčevalo z energijo. Vas zanima več? Še več koristnih informacij in napotkov za hujšanje poiščite na spletni strani www.aktivnadieta.si. Vabljeni k branju!

Članki iz iste kategorije:

Share