Avatar
03
Apr
2018

Ohranjaj visok krvni pritisk pod nadzorom z zdravo in raznoliko prehrano!

Tvoja prehrana – to, kar ješ in piješ – ima velik vpliv na tvoje srce in krvni pritisk. Bolj zdrave kot so prehranjevalne navade, nižji bo krvni pritisk.

Če imaš visok krvni pritisk, je najpomembnejše, da spremeniš prehrano. Če jemlješ zdravila za krvni pritisk, lahko njihov vnos zmanjšaš z zdravim načinom prehranjevanja. Vsakdo, ki zdravo prehranjevanje spremeni v navado, popolnoma odpravi jemanje zdravil. V knjigi Omega936 Project lahko najdete veliko število receptov.

Kako se zdravo prehranjevati in znižati visok krvni pritisk?

 1. Za znižanje krvnega pritiska uživajte manj soli. Več soli, ki jo vnesete v telo, višji je bo vaš krvni pritisk. Sol v telesu zadržuje vodo. Zbiranje vode v telesu vpliva na zvišanje krvnega pristiska. Zaradi prekomernega vnosa soli bo zmanjšan tudi učinek določenih zdravil za krvni pritisk.

Zato zmanjšaj vnos soli v telo! To je najhitrejši način, da znižaš visok krvni pritisk (hipertenzijo). Odrasla oseba ne bi smela zaužiti več kot 6 gramov soli na dan. Vendar pa večina zaužije veliko več – celo okoli 8 gramov soli na dan.

Največje količine soli so “skrite” v predelanih živilih – kruh, pecivo, žita, v pripravljeni in hitri hrani. Te “skrite” soli predstavljajo približno 75% soli, ki jo vnesemo, in samo 25% tiste soli, ki jo v hrano dodamo sami.

 1. Za zmanjšanje visokega krvnega pritiska uživaj več sadja in zelenjave. Sadje in zelenjava sta bogata z vitamini, minerali in vlakninami in tvoje telo ohranjata v dobrem stanju. Vsebujeta tudi kalij, ki pomaga uravnotežiti negativen vpliv soli. To neposredno vpliva na tvoj krvni pritisk in njegovo uravnavo.

Za uravnavanje hipertenzije (visokega krvnega pritiska) bi bilo treba sadje in zelenjavo uživati vsak dan v naslednjem razmerju:

 • 1 skodelica sezonske solate
 • 3 polne žlice zelenjave
 • 3 žlice čičerike, leče ali graha
 • 1 sadež srednje velikosti (jabolko, pomaranča, hruška ali banana)
 • 2 manjša sadeža (sliva, marelica)
 • 1 rezina ananasa, melone ali manga
 • 2 do 3 žlice jagodičevja ali grozdja
 • 1 kozarec (150 ml) sadnega ali zelenjavnega soka
 • 1 žlica suhega sadja
 1. Pij manj alkohola. Prekomerno uživanje alkohola lahko sčasoma poveča krvni pritisk. Poleg tega alkohol vsebuje veliko kalorij, kar lahko vpliva na povečanje telesne teže. Posledica prekomerne telesne teže pa je zvišanje krvnega pritiska.

Vendar to ne pomeni, da moraš popolnoma prenehati z uživanjem alkohola. Alkohol lahko uživaš, a v priporočenih mejah. Študije so pokazale, da lahko odrasli, moški in ženske, zaužijejo približno 140 ml alkohola na teden.

 1. Omeji vnos nasičenih maščob

Tvoje telo potrebuje določeno količino holesterola za pravilno delovanje, vendar nikakor ne preveč holesterola. Če je raven holesterola previsoka, se lahko začne kopičiti na stenah arterij, jih zoža in poveča tveganje za srčni napad ali možgansko kap. Nasičene maščobe se navadno nahajajo v rdečem mesu, svinjini, sirih.

Hrana, ki jo uživamo, določa nas in raven našega zdravja. Zdrava prehrana podaljša življenjsko dobo in je naše najboljše orožje v boju proti boleznim.

Članki iz iste kategorije:

Share