17
Nov
2011

Hišni zdravnik

V primeru manjših zdravstvenih težav je dobro, da imamo pri roki hišnega zdravnika. Vendar seveda ne tistega pravega zdravnika, temveč osnovno znanje o domačih zdravilih, samopomoči pri različnih težavah in po možnosti tudi kakšna domača zdravila.

Najboljša domača zdravila so v večini narejena iz zdravilnih zelišč. Nabiramo jih lahko sami ali pa kupimo že posušene rastline in druge pripravke. Pri njihovi uporabi moramo upoštevati navodila, ki so priložena embalaži. Pri nakupu pazimo na to, da so izdelki kakovostni. Pri količini je boljše, da ne pretiravamo, saj učinkovine propadejo v letu dni. Najbolj poznana zdravilna zelišča so navadni rman, česen, čebula, čemaž, navadni repinec, hren, vrtni ognjič, navadna kumina, glog, navadni hmelj, šentjanževka, sivka, navadna melisa, cimet, borovnice, navadni regrat in mnoge druge.

Navadni rman pomirja, poživlja in lajša krče. Rmanov tonik pomaga pri izgubi teka. Čebula preprečuje bolezni ožilja, ki so pogojene s starostjo. Pri kašlju spodbuja izločanje sluzi. Česen deluje antiseptično, znižuje krvni tlak in spodbuja izločanje sluzi. Je ena najstarejših zdravilnih rastlin in so ga cenili že v zelo razvitih antičnih kulturah. Čemaž ima šibkejši učinek kot čese

n. Pomaga pri prebavnih težavah in preprečuje arteriosklerozo. Korenina navadnega repinca deluje protiglivično in protibakterijsko. Hren lahko uporabljamo pri dopolnilnemu zdravljenju okužb sečnih izvodil. Dvakrat do trikrat na dan zaužijemo čajno žličko mešanice iz enakega deleža medu in nastrgane korenine. Vrtni ognjič najbolj učinkuje pri ranah na sluznici in na koži. Obkladki z razredčeno tinkturo ali čajem pomagajo pri ranah, ki se ne celijo, opeklinah in razjedah na mečih. Če imate težave z revmo, se priporoča vtiranje kuminovega olja. Enovrati glog pomaga pri starostnem popuščanju srčne mišice, uporabljamo pa ga lahko tudi pri zdravljenju po operaciji zaradi srčnega infarkta. Ameriški slamnik učinkuje proti virusom in blaži herpes. Navadni hmelj pomaga pri nespečnosti, tesnobnosti in živčnem nemiru. Spodbuja tudi tek in prebavo. Šentjanžev čaj pomaga pri visokem krvnem tlaku. Sivko je med zdravilna zelišča uvrstila samostanska medicina. Deluje antiseptično, očiščevalno, protidepresivno in pomirjevalno. Blaži srbenje pri pikih žuželk. Navadna melisa pomaga pri driski in omili glavobol zaradi napetosti. Suhe borovnice se kot zdravilno rastlino ceni že od srednjega veka. Sveže jagode delujejo odvajalno, medtem ko so suhe borovnice odlične pri driski. Grgranje čaja iz borovnic se priporoča pri blagih vnetjih v ustih in žrelu. Cimet velja v kitajskem zeliščarstvu za eno najmočnejših sredstev, ki ogreje telo. Pomaga pri utrujenosti, pomanjkanju teka, hladnih stopalih in dlaneh, otečenih očeh in pri pomanjkanju energije po dolgi bolezni.

Zdravje postaja največja vrednota, ki se je še vedno premalo zavedamo. Povezana je z zdravim načinom življenja, kar pomeni upoštevanje naslednjega: pravilna prehrana, redno telesno gibanje, ravnotežje med počitkom, sprostitvijo in delom ter duševno ravnovesje. Pri prehrani se odločite za hrano, ki vsebuje veliko izdelkov iz sadja, zelenjave in žitaric. Priporoča se malo maščob, holesterola in nasičenih maščob. Izogibajte se preveliki količini soli, sladkarijam in alkoholu. Poskusite zaužiti pet obrokov na dan, da je presnova enakomerno obremenjena tekom dneva. Pomembno je tudi, da zaužijemo čim več tekočine, najboljša je voda.

Članki iz iste kategorije:

Share