21
Apr
2022

Zdravilni učinki termalne vode

Termalna voda ima mnoge pozitivne zdravstvene učinke na vsakega posameznika. Omogoča nam, da se sprostimo in znebimo stresa in slabega počutja. To je že samo po sebi zelo zdravilno, saj nas objem tople vode sprosti in ustvari občutek varnosti. V Ayurvedski tradicionalni medicini pa so bazeni v termah uporabljeni za doseganje ravnovesja duha v povezavi s fizičnim telesom. Neglede na naše zdravstveno stanje, nas bo termalna voda sprostila in nam omogočila, da uredimo misli in za nekaj časa odložimo breme vsakdanjega življenja.

Bazeni so bili zelo popularni že v antičnih časih

Nobena skrivnost ni, da so bazni imeli velik pomen že v starodavnih civilizacijah. Njihovo uporabo lahko zasledimo že več kot 4500 let v preteklosti. Uporabljalo se jih je v namene zdravljenja in sproščanja. Dandanes so Rimljani, Grki, Egipčani, Indijci in številnih drugi narodi znani po tem, da so že od antičnih časov imeli zelo napredne bazene.

Bazen v starem Rimu
Že stari Rimljani so se zavedali zdravilnih učinkov termalne vode v bazenih

Japonci pa imajo celo pregovor, ki pravi, da kopel v toplem vrelu lahko človeka ozdravi vsega razen ljubezni. Vse to nam pove, da je kultura uporabe bazenov vtkana v sam razvoj civilizacije in človeštva skozi mnoga tisočletja.

Bazeni v termah pozitivno delujejo na naše zdravje

Številne raziskave in tudi posamezni doktorji medicine so potrdili, da imajo bazeni v termah lahko močan pozitiven učinek na vsakega posameznika. Ko topla voda obkroži naše telo do vratu, mora srce delovati z višjo zmogljivostjo, da požene kri po celem telesu. To pa zato, ker pritisk vode skrči žile, kar oteži pretok krvi.

YouTube video
Terapevtski bazen Hotela Zdravilišče Laško

To pa je izredno zdravilno, saj pospešitev delovanja srca deluje pozitivno na žilno-krvni sistem našega telesa. Obenem pa izgubimo nekaj kalorij, saj naše srce deluje malenkost hitreje, kar zniža možnost razvoja bolezni, visokega krvnega pritiska in zniža raven slabega holesterola.

Termalna voda olajša bolečine v našem telesu

Vsako kopanje sprosti telo do določene mere. Termalna voda pa ima še dodaten učinek, saj je primerne temperature in ne vsebuje nikakršnih kemikalij. Ko se umirimo v bazenu v termah, se naše telo sprosti do te mere, da se pogosto olajšajo kronične bolečine, ki so posledica poškodb ali bolezni. To je tudi razlog, da jih uporabljajo športniki z atletskimi poškodbami. Omenjeni bazeni pa so tudi priporočeni za ljudi, ki trpijo za artritisom, bolečinami zaradi zlomov kosti in drugih poškodb ter bolezni.

Dandanes mnogi izkusijo prekomerno količino stresa v svojem življenju. Prinašajo ga obsežne obveznosti, delavne naloge in izzivi, ki so edinstveni za vsakega posameznika. Izredno zdravilno je, če znamo ubrati razne postopke.

Ayurveda – najstarejša znanost o življenju, ki pozna povezavo med telesom, umom in duhom

Ayurveda vam je morda kot beseda znana, saj jo neredko slišite. Po drugi strani pa mogoče ne veste, kaj pravzaprav označuje. Gre za najstarejšo znanost o življenju, ki pozna povezavo med našim telesom, umom ter duhom. Izhaja iz Indije, njena globoka spoznanja pa poznajo ljudje po vsem svetu.

Članki iz iste kategorije:

Share