Avatar
27
Sep
2016

Chia semena in recepti

Tudi vas zanima, kako uporabiti chia semena v kulinariki? Ta drobna semena imajo namreč to zanimivo lastnost, da nabreknejo v stiku s tekočino in tako iz nje nastane gostljata zmes, podobna pudingu.chia-semenaSemena lahko uporabite na različne načine, vmešate jih lahko skoraj kamorkoli, v nadaljevanju pa vam predstavljamo dva zanimiva in okusna recepta a njihovo uporabo.

Slasten puding iz kokosovega mleka, sadja in chia semen

Predstavljamo vam recept za sladico, v kateri boste uporabili tudi chia semena. Uporabili jih boste le nekaj žlic in jih zmešali s kokosovim mlekom. Počakali boste nekaj ur, da zmes popolnoma nabrekne in postane gostljata, nato pa jo boste pripravili za serviranje.

Sestavine za eno osebo:
– dve žlici semen chia
– en jogurtov lonček kokosovega mleka
– pol jogurtovega lončka sadne kaše iz izbranega sadja

Najprej zmešajte semena s kokosovim mlekom, v vmesnem času, ko čakate, da semena nabreknejo, pa se lotite priprave sadne kaše. V ta namen lahko uporabite kakšno tropsko sadje, kot je na primer mango, ali pa kombinacijo manga in ananasa, prav tako pa lahko uporabite tudi gozdne sadeže ali katero koli sadje po izbiri, ki se vam lepo poda k nežnemu okusu kokosovega mleka.

Ko chia semena nabreknejo, sadno kašo nadevate v skodelico, nanjo pa naložite še gostljat kokosov puding in osvežilna ter slastna sladica je pripravljena!

YouTube video

Chia semena za palačinke brez jajc

Če želite pripravite palačinke, ki ne bi vsebovale jajc, lahko namesto njih uporabite chia semena:

– ena velika žlica chie
– skodelica kravjega ali rastlinskega mleka
– 50 g moke (bele, pirine ali polnozrnate moke)
– polovica vrečke vanili sladkorja
– ena žlička cimeta

Recept za okusne palačinke brez jajc je popolnoma preprost, saj le zmešate vse navedene sestavine, počakate, da se zmes zgosti, ter jih nato pripravite tako kot vsake druge palačinke – lahko tudi na kokosovi maščobi, če želite. Če se vam zmes zdi preredka, lahko dodate še malo moke, da dobite gostljato zmes.

Nadevate jih lahko z marmelado, sadno kašo, jogurtom, skuto, čokoladnim namazom ali katerim koli drugim nadevom, ki ga imate radi v palačinkah. Garantiramo vam, da bodo takšnega prigrizka veseli tako otroci kot odrasli!

Članki iz iste kategorije:

Share