21
Feb
2019

Psihoterapija za boljše mentalno in čustveno zdravje

Zdravljenje s psihoterapijo nam lahko odpre nova vrata v razumevanje naših težav. Poteka skozi pogovor in je izredno učinkovit način zdravljenja ogromno mentalnih bolezni in čustvenih težav. Dostikrat se zgodi, da se ob posebno travmatičnih dogodkih ne znamo ali ne moremo z njimi soočiti. Psihoterapija pa nam da vrsto orodij, ki nam pomaga se bolje spoprijeti z realnostjo. Tako lahko rešimo težave, ki se nam zdijo skoraj nemogoče. Cilj same terapije pa je, da živimo bolj produktivno in zdravo življenje. Poglejmo si skupaj, kako si z njo pomagamo v vsakdanjem življenju in kaj lahko pričakujemo.

Potek terapije s pogovorom

Psihoterapija ni samo za posameznike, ampak se je lahko udeleži tudi več ljudi. To so lahko prijatelji, družinski člani in tudi partnerji. Velikokrat se zgodi, da psihoterapija poteka s skupino ljudi. Vključeni so lahko odrasli in otroci. Najbolj pomembno pri samem postopku pa je:

  • Da smo aktivno vključeni v pogovor s psihoterapevtom
  • Smo iskreni
  • Zaupamo v postopek in ne hitimo

Sama terapija je zaupne narave, saj vse, kar povemo terapevtu, bo ostalo popolnoma zaupno. Čas trajanja pa je odvisen od narave naših težav. To pomeni, da:

  • Potrebujemo nekaj sej, če se ukvarjamo s težavami, ki so kratkotrajne
  • Dolgoročno zdravljenje pa je potrebno, če se zdravimo za depresijo, aksioznostjo ter drugimi osebnimi težavami

Uporaba zdravil

V večini primerov je psihoterapija izključno pogovorne narave. Uspeh je izreden, saj nam pomaga odstraniti in bolje razumeti čustvene blokade, ki so nam nevidne. Lahko pa se zgodi, da je potrebno uporabljati tudi zdravila v kombinaciji s pogovorom. Taka zdravila so uporabljena z namenom, da:

  • Se lažje zberemo med samim pogovorom
  • Zmanjšajo občutek anksioznosti
  • Imamo več energije na voljo, ko smo pri terapevtu
  • Lažje spimo
  • Smo bolj mirni v socialnih situacijah v resničnem svetu

Uporaba zdravil se uporabljajo še za mnoge druge namene. Pomembno je, da popolnoma zaupamo svojemu psihoterapevtu, saj želi le najboljše za naše zdravje.

YouTube video

Uspešno zdravljenja pri psihoterapiji

Mnoge raziskave so potrdile, da večino ljudi, ki obišče terapevta, občuti skoraj takojšne simptome olajšanja. To se kaže v večji volji do življenja in večji produktivnosti. Sam proces zdravljenja skozi pogovor ima izredno uspešnost. Večino ljudi popolnoma okreva skozi seje terapije, saj jim ponudi razumevanje v njihovo trenutno življenjsko situacijo. Tako se pričnemo več ukvarjati sami s sabo, smo manj bolni, imamo več energije in tudi bolj zdravo živimo.

Članki iz iste kategorije:

Share